НСО получи новите бронирани лимузини за Денков и Румен Радев

0
70
Снимка: НСО

Колите са с защити и взривове и куршуми

Националната служба за охрана (НСО) прие в състава си три нови бронирани леки автомобили от висок клас, съобщиха от пресцентъра на службата. Придобитите от НСО автомобили, както и всички други оперативни активи на службата, не са предназначени за конкретно охранявано лице, а ще се експлоатират по целесъобразност, това съобщиха от службата.

С новите автомобили преимуществено осъществявани законовите функции на НСО по осигуряване на чуждестранни официални лица на посещение у нас, както и на лицата по чл. 20, ал. 1 от Закона за националната служба за охрана (президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя).

Трите бронирани мерцедеса бяха поръчани още през есента на 2022 г. като всеки един от тях струва по 1 млн. лв. Въпреки че победител бе обявен още през 2022 г., договорът за доставка на трите бронирани лимузини между НСО и „Силвър Стар Ритейл“ ЕАД – София, собственост на Халед Ахмад ал-Джуфали от Саудитска Арабия, е подписан на 31 март миналата година. В него изрично е посочено, че поръчката е за автомобили от „Мерцедес-Бенц“ АД, Германия.

От документацията става ясно също, че колите ще са със сертификати VPAM – BRV за ниво на защита от куршуми и сертификат VPAM – ERV за балистична устойчивост – срещу взрив на покрива, на пода и отстрани.