Няма открити мини в българските води на Черно море

0
18
Кирил Йорданов Снимка: OFFNews

Акваторията постоянно се обследва, увери командирът на ВМС Кирил Йорданов

В българската акватория на Черно море няма открити мини към този момент, съобщи на извънреден брифинг контраадмирал Кирил Йорданов – командир на ВМС.

След вчерашните два сигнала за плаващи обекти, нови не са били подавани. „В понеделник ВМС действа по два сигнала за предполагаеми мини край Галата. Изпратихме вертолет да разпознае обстановката. Единият се оказа черни отпадъци, а втория обект не беше открит“, допълни Йорданов.

След операцията на ВМС: Не са открити плаващи мини в Черно море

По думите му мините от този тип са предназначени за борба с кораби, а не за борба с хора, плуващи в морето. „Мините са опасни за корабите, които плават, трудно маневрират, късно ги забелязват, тъй като те са малки и не се откриват на радарите“, посочиха още от ВМС.

Той припомни, че до този момент, освен първата открита мина край Босфора, вчера бяха открити още две. „Едната беше намерена на около 12 мили източно от нос Инеада и беше унищожена. Другата беше открита от нашите румънски колеги на около 40 мили източно от Констанца. И трите са от типа ЯМ, при които взривното вещество е 20 кг. Първите две мини са били в бойно положение“, допълниха от ВМС.

Контраадмирал Йорданов успокои още, че плаващите мини следват повърхностното течение в западната част на Черно море. „И трите открити мини в Турция и Румъния попадат в това течение, което преминава на 20 мили от Варна и на 30 мили от Бургас“, посочи той. Най-близкото разстояние, по което течението доближава България е на около една миля източно от нос Калиакра. Не е изключено обаче вятърът да промени течението и мини да се появят и на други места.

„Продължаваме да следим внимателно какво се случва във военния конфликт. Системата за наблюдение на ВМС работи надеждно и периодичнно се извършват облитания на акваторията, така че при забелязване на съмнителни обекти да се реагира и те да бъдат своевременно разузнати и да бъдат унищожени ако се налага“, увери Йорданов.

По думите му опасността при крайбрежния риболов е много малка, тъй като течението минава далеч от бургаския и варненския залив.

„Потвърденото наличие на три мини за съжаление показва, че войната, която се води на Север от нас по един или друг начин ни засяга пряко в морската среда. Но, за безопасността на корабоплаването се вземат всички необходими мерки. Призовавам всички, които плават в морето да подават сигнали, ако забележат обекти, които наподобяват мина“, призова Йорданов.