Областен на Радев гони БСП от централата им

0
252
БСП
Централата на БСП на "Позитано" №20

Социалистите в ужас да не им блокират сметките

Огромен скандал разтресе БСП в навечерието на парламентарните и президентските избори. Областният управител на София, назначен от служебното правителство на Румен Радев, е извадил изпълнителен лист срещу БСП, което може да доведе до принудително изваждане на партията от сградата им на „Позитано“ 20. От централата на БСП потвърдиха информацията, съобщава Tribune.bg.

Скандалното е, че областният го прави в нарушение на Закона за политическите партии от 2019 г., според който офисите на парламентарно представените партии и тези преминали 1% на избори получават безвъзмездно помещения.

В разрез със закона се начисляват на социалистическата партия пари за наем със задна дата от 2019 досега в размер на 280 000 лева с лихвите, които не се начисляват по силата на закона, съобщава „Епицентър.бг“.

Ръководството на червените е буквално взривено, тъй като се прави зад гърба им, без те да бъдат уведомени официално. От БСП не били информирани, че по бързото производство е изваден изпълнителен лист срещу тях, с който областният управител може да блокира сметките на партията и така да осуети всички плащания, включително заплатите на хората, както и да провали кампанията.

„Могат всеки момент да ни извадят принудително от централата на партията“, заявиха администрацията на партията.

БСП се помещава там повече от 25 години. „Може, без да разберем, да ни блокират сметките в НАП“, казаха още оттам.

До промените в закона, който освобождава парламентарно представените партии от наем, социалистите редовно са плащали дължимите суми и сега всички в централата на партията са шокирани от действията на служебния кабинет.

По същия повод министърът на културата Велислав Минеков иска да изгони ГЕРБ от НДК, където се намира тяхната партийна централа.

„Това ще взриви цялата партийна система. Това е репресия срещу партиите. Това е поредната стъпка за разбиване на партийната система в България“, категорични са социалисти.