Областният управител на Варна без достъп до класифицирана информация

0
266
Благомир Коцев

Законно и морално ли е този човек да управлява региона във времена, когато вътрешната сигурност е особено важна за страната, питат от ГЕРБ

Областният управител на Варна Благомир Коцев от ПП няма достъп до класифицирана информация. Това става ясно от отговор на премиера Кирил Петков на парламентарен въпрос на депутата от ГЕРБ/СДС Славена Точева, изпратен на 04.05.2022 г.

Според премиера в закона „няма императивно изискване“ за подобно право, допълват от пресцентъра на партията.

„Но повече от императивно е задължението да има достъп до важни държавни и служебни документи в условия на близка до нашата територия война и в най-тежка икономическа и финансова криза, иначе е само фигурант. Скандалната липса на такова правомощие за държавен служител, който управлява един от най-големите региони в страната, била решена с назначаване на експерт по сигурността на информацията, който има право да разглежда документи със съответния ГРИФ „Секретно“, „Поверително” или дори най-ниското ниво за „Служебно ползване”, коментират от опозицията.

На практика това означава, че от назначаването му на 24.02.2022 г, когато избухна и войната срещу Украйна на километри от нас, Благомир Коцев не получава важна държавна секретна информация от службите.

Освен ако въпросният чиновник не му я разказва на ухо! В отговора на Кирил Петков е посочено още, че областният управител на Варна е инициирал процедура за получаване на достъп с оглед изпълнение на функциите, които осъществява в Областния съвет по сигурността. Защо още преди 3 месеца областният управител на Варна не е поискал или не е получил достъп до класифицирана информация?

Законно и морално ли е този човек да управлява региона във времена, когато вътрешната сигурност е особено важна за страната? Вярно ли е, че проучването му в службите за надеждност е ударило на камък предвид вече запорираните сметки на фамилните му фирми от Дойче банк с решение на холандския съд“, питат от ГЕРБ.