Община Павликени първа у нас забрани алкохола на открити обществени места

0
76
Община Павликени

Санкцията за нарушение стига до 1000 лв.

Община Павликени налага забрана за консумация на алкохол на открити обществени места, което е прецедент за нашата страна, съобщи borbabg.com. Според вече действащата Наредба за опазване на обществения ред, териториите и елементите за обществено ползване жителите на населеното място ще бъдат глобявани, ако пият спиртни напитки в паркове, на улици, площади и територии за масово ползване от населението. Разпоредбата влезе в сила от 21 август, а нарушителите ще получават административни наказания – глоби от 50 до 500 лв. При повторно нарушение санкциите скачат от 100 до 1000 лв.

Целта на ограничението е да се гарантира спокойствието и почивката на гражданите.

Община Павликени забранява и посещението на обществени сгради и учреждения като административни звена, детски заведения и такива с открит обществен достъп, в нетрезво състояние. Глоби ще има и за тези, които решат да влязат в шадравани, фонтани и други водни атракции. Наказуемо става и разместването на пейки, табелки и други елементи за обществено ползване.

От местната администрация дават възможност на жителите на общината да сигнализират за нередности на денонощния телефонен номер на кметството – 0 800 80 404, а анонимността им ще бъде гарантирана. Изпълнението на наредбата е поверено на Районното полицейско управление в Павликени, общинското звено „Инспекторат“ и други служители на кметската администрация.