Общински кмет от ДПС обвинен в купуване на гласове

0
82
Мариан Цонев

Мариан Цонев давал по 50 лв. на ромите в Гурково според прокуратурата

Кмет на община в област Стара Загора с инициали М.Ц. е привлечен към наказателна отговорност за купуване на гласове, съобщиха от прокуратурата.

Той е обвинен в предлагане и даване на имотна облага на различни лица с цел да ги склони да гласуват за опредена политическа партия и кандидат.

В съобщението се посочва, че в хода на разследването под ръководството на Софийската градска прокуратура са извършени претърсвания в населени места в областта. Намерени са парични средства в размер на 10 000 лева и списък с имена.

По време на разпитите свидетелите разказали обвиняемият набирал гласоподаватели в ромската махала на населеното място, като М.Ц. предлагал и давал суми в размер на по 50 лева за всеки, за да гласуват за конкретна политическа партия и кандидат.

Над 20 лица са потвърдили, че са получили сумата от 50 лева по време на масово раздаване на пари в махалата. Било им обещавано също разрешаване на проблеми с регулация на имоти и изграждане на водопроводна мрежа. Отправяни били и заплахи към тях, посочва прокуратурата.

Спорез запознати става дума за кмета на община Гурково Мариан Цонев. Той бе избран през 2019 г. като кандидат на ДПС.