ООН започва разследване за военни престъпления в Украйна

0
20
Снимка: архив

Русия отрича да е вземала на прицел цивилни

Съветът на ООН за правата на човека ще разследва възможни военни престъпления от руски войски в Украйна. Резолюцията беше одобрена с огромно мнозинство, като само Китай и Еритрея гласуваха против, а 30 страни подкрепиха решението. Текстът предвижда създаване на разследваща комисия, която да проучи какво се е случило в районите около Киев, които временно бяха завзети от руските сили.

Русия отрича да е вземала на прицел цивилни и определя своите действия в Украйна, започнали на 24 февруари, като „специална военна операция“. В поредното си обръщение президентът Володимир Зеленски разкритикува Русия, че нанася удари по училища и здравни заведения.

„В хода на военните действия от 24 февруари руските войски са унищожили 570 здравни заведения. 101 болници са напълно разрушени. Какво е това? Това е глупост, това е варварство, това е унищожаването на самата Русия като държава. Която преди можеше да се възприема като културна нация. Стратегическото поражение на Русия вече е очевидно за всички по света и дори за онези, които все още общуват с тях. Русия просто все още няма смелостта да го признае. Те са страхливци. И се опитват да скрият истината зад ракетни, въздушни и артилерийски удари“, заяви президентът Володимир Зеленски.