Осуетен опит за преврат във Франция

0
191
Снимка: Pixabay

В дъното му е бившият депутат Реми Дайе

Управлението за вътрешна сигурност на Франция е предотвратило опит за преврат, съобщава Le Parisien. Разследващите проучват връзките на бившия депутат Реми Дайе от партията „Демократично движение“ и стигат до заключението, че той е създал „терористична общност“ с мрежа от клонове в цялата страна, която включва действащи и пенсионирани полицаи, жандармеристи и военни.

Според разследващите смяната на властта във Франция е била планирана от бившия депутат Дайе и негови поддръжници като „Операция Лазур“. Дайе се намира в затвора по подозрение, че е организирал нападения срещу центрове за ваксинация.

Според следователите, поддръжниците на Дайе са планирали да завземат с полицейски щитове и експлозиви Елисейския дворец, парламента, Министерството на вътрешните работи и Министерството на въоръжените сили, както и телевизионна или радиостанция, откъдето да излъчват пропагандата си.

През април 2021 г. бившият депутат Дайе изпрати съобщение до някои френски депутати с лозунги, че „републиката вече не е доминираща идея“ и „часът на разплатата е настъпил“.

Адвокатът на Реми Дайе Жан-Кристоф Басон Ларби отхвърля всякакви обвинения в тероризъм срещу своя клиент. Според него бившият депутат е призовал за „мирно и всенародно сваляне на съществуващата политическа система в изпълнение на свободата си на изразяване и съвест“.