От „Кинтекс“ опровергаха Нинова: Одит на дружеството не е извършван

0
130
данс
Сградата на "Кинтекс"

Министърката мотивира уволнението на ръководството на оръжейната фирма именно с проверка на инспектората

Одит на „Кинтекс“ ЕАД не е извършван и това става известно от официално писмо, получено от „Държавната консолидационна компания“ ЕАД, съобщиха от държавния оръжеен търговец.

На 18 април министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова съобщи, че уволнява ръководството на дружеството поради „заключения на инспектората на министерството за редица нарушения и конфликт на интереси на изпълнителния директор“. Допълнително медиите бяха уведомени, че министърът ще сезира прокуратурата.

От дружеството посочват, че проверка не е извършвана, защото инспекторатът няма правомощия за такава по отношение на държавно дружество и това е отразено в неговото становище. Единствените документи, на база на които е освободено ръководството, са получени анонимни твърдения тип донос по електронна поща. Самата министър Нинова писмено признава всичко това в свое писмо до прокуратурата, посочват от дружеството, като прилагат снимка на писмото от министерството до прокуратурата.

В своето становище (което е предоставено на „Кинтекс“) инспекторатът писмено заявява, че не е в компетенциите му да извърши проверка и че такава не е правена, посочват още от дружеството.

В прессъобщението се изтъква още и предположението на бившия изпълнителен директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов, че уволнението му е свързано с прекратеното от него източване на милиони от „Кинтекс“ ЕАД и/или предстоящи съмнителни сделки на фона на войната в Украйна и искания за военна помощ. От дружеството напомнят, че за освобождаването на другите 3-ма членове на Съвета на директорите на „Кинтекс“ и до този момент не са посочени никакви причини.