Отново мистериозна смърт в Русия: вицепрезидентът на „Локо-Банк“ Кристина Байкова падна от 11-ия етаж

0
237
Кристина Байкова Снимка: туитър

По време на инцидента тя е била с 34-годишния си приятел. Започнало е разследване на смъртта ѝ

Вицепрезидентът на руската Loko-Bank – 28-годишната Кристина Байкова, е паднала от прозореца на 11-ия етаж на апартамента си на бул. Ходински в Москва, съобщава Daily Mail.

Това се е случило в ранните часове на миналия петък.

По време на инцидента тя е била с 34-годишния си приятел. Започнало е разследване на смъртта ѝ.

Трагичната новина идва на фона на поредица от необясними смъртни случаи на високопоставени служители и бизнесмени от началото на войната на Владимир Путин в Украйна през февруари миналата година.

През май тази година руският заместник-министър на науката, за когото се твърди, че е критик на инвазията в Украйна, почина внезапно, след като се разболя сериозно по време на полет за Москва.

През април енергийният бос Игор Шкурко беше намерен мъртъв в затворническата си килия, след като беше обвинен във вземане на подкуп. Той е бил заместник генерален директор на руската енергийна компания Якутскенерго и член на пропутинската политическа партия „Единна Русия“, но членството му беше прекратено след обвинението за подкуп.

Само два месеца преди това руският петролен магнат Вячеслав Ровнейко, 59, беше „намерен в безсъзнание“ късно през нощта в дома си.

През февруари Марина Янкина – високопоставен служител на руската отбрана, беше открита мъртва, след като падна от прозорец. Докладите казват, че това е предполагаемо самоубийство, но това често се заявява в такива случаи в Русия, преди да бъде проведено разследване или фактите да бъдат известни.

Генерал-майор Владимир Макаров – руски генерал, наскоро уволнен от Путин – също беше открит мъртъв като отново се предполага самоубийство.

На 26 декември Павел Антонов – най-богатият депутат от руската Дума и критик на Путин – загина в Индия, падайки от прозорец на хотел. Човекът, който е бил с него – Владимир Биденов, беше намерен мъртъв в същия хотел четири дни по-рано.

Алексей Маслов, 69, бивш началник на руските сухопътни сили, почина в болница на 25 декември, а Александър Бузаков – който беше ръководител на руските „адмиралтейски корабостроителници“ в продължение на десетилетие – почина на 24 декември 2022 г.

През юли 76-годишният Евгений Лобачов – пенсиониран генерал-майор от Федералната служба за сигурност на Руската федерация – беше намерен мъртъв в Москва с пистолет наблизо.

Други скорошни смъртни случаи включват редактор на популярно руско пропагандно списание, вицепрезидент на Газпромбанк и високопоставен служител на Газпром.