Зеленски поиска от ООН „справедливо наказание“ на Русия

0
41
Володимир Зеленски

Украинският президент призова за създаването на специален трибунал

Украинският президент Володимир Зеленски настоя пред ООН за „справедливо наказание“ срещу Русия, осъди категорично нахлуването на руски войски в страната му и призова за създаването на специален трибунал, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Срещу Украйна беше извършено престъпление и ние настояваме за справедливо наказание на Русия“, заяви Зеленски във видеообръщение към Общото събрание на ООН.

Тъй като не успя да отиде в Ню Йорк, Зеленски получи извънредно разрешение от държавите, членки на ООН, да говори пред събранието във видеоизявление.

В своята реч, завършила с бурните овации на присъстващите в залата, Зеленски отправи яростна критика към Русия заради агресията ѝ срещу Украйна.

„Няма да допуснем този обект да надделее над нас“, заяви той и призова за създаване на специален трибунал, който да съди Русия „за престъпната ѝ агресия“ срещу държавата му.

Володимир Зеленски използва думата „наказание“ в речта си поне 15 пъти, отбелязва АФП. Украинският президент призова също за създаване на фонд за компенсация на Украйна и заяви, че Русия трябва да бъде лишена от правото на вето в Съвета за сигурност на ООН.

По-рано на форума американският президент Джо Байдън обвини Русия, че „най-безсрамно е нарушила“ принципите на ООН.