Отрязаха Радев от кадруване в новата Антикорупционна комисия

0
229
Снимка: НС

Само трима ще са членовете на новата комисия и те ще се избират от Народното събрание

Без участието на президента ще се конституира новата Антикорупционна комисия, реши на второ четене мнозинството в правната парламентарна комисия.

Комисията за първи път се председателства от Анна Александрова от ГЕРБ- СДС, която за този политически сезон сменя Стою Стоев от ПП-ДБ. В проекта за нов антикорупционен орган, изготвен от екипа на служебния правосъден министър Крум Зарков, беше предвидено той да се състои от петима членове, от които само двама да са избрани от Народното събрание, един да се предлага от общото събрание на Върховния касационен съд, един – от общото събрание на Върховния административен съд и един от президента.

Всеки от тях да председателства комисията в продължение на една година – на ротационен принцип, като мандатът им ще е петгодишен и еднократен – без право на втори мандат. Според промените, предложени от мнозинството в парламента, обсъждането на които правната комисия започна днес и трябва да приключи във вторник, Антикорупционната комисия ще се състои от трима членове.

Мандатът им ще е шестгодишен и на всеки две години ще се ротират на председателския пост. Те ще бъдат избирани само от Народното събрание, но измежду кандидати, предварително одобрени от специална номинационна комисия. В нея ще влизат представители на Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет, Министерството на правосъдието, омбудсмана и Сметната палата.