Пак скандал. Петков смени сметката за дарения в профила си, не е ясно защо

0
80
Снимка: фейсбук

Вълна от среднощни коментари във фейсбук

„Призовавам всеки български гражданин, който наистина иска да помогне на Украйна, да дари като мен една заплата. Думите са лесни, делата са трудни, време е Facebook постовете да се превърнат в средства за Украйна“. Този призив се появи в личния профил на премиера Кирил Петков във Фейсбук.

Дотук добре – но всъщност първоначално в съобщението на българския премиер беше изписана една банкова сметка, а няколко часа по-късно това беше коригирано. Коя беше първата банкова сметка? IBAN: UA133223130000025203000000021; SWIFT: EXBSUAUX. Изглежда тази банкова сметка се появява първо в съобщение на украинското посолство в Нигерия във фейсбук. То е публикувано на 8 април, 2022 година. Като клиент-бенефициент там е посочено следното: ВДУ 0515 (военна част), Киев, Украйна. Сметката би трябвало да е в Укрексимбанк (Украинска вносно-износна банка). Само че на страницата на английски език на въпросната банка такава сметка няма. Там има няколко банкови сметки, като бенефициенти са различни украински държавни структури и компании, включително украинското министерство на отбраната.

Няколко часа по-късно в публикацията на профила на Петков банковата сметка вече беше сменена. Този път IBAN: 963223130000025307010029738. Тези данни присъстват в посочената в предишния параграф информация на английски език Укрексимбанк, като бенефициент е украинското министерство на отбраната.

Всичко това предизвика вълна от среднощни коментари във Фейсбук. Един от най-интересните е обяснение от профила на Лена Бориславова под публикация на Теодор Михайлов, който е едно от известните лица на „Да, България“. Там е написано, че „и двете сметки са подадени от украинското посолство“ и че „утре посолството ще публикува и двете сметки – за да са спокойни всички“.