„Пандора пейпърс“: Световни лидери и известни личности крият милиони в офшорки

0
148
Снимка: pixabay

Разследването е установило и двама български политици, но за момента имената им не се разкриват

Стотици световни лидери, политици и известни личности са укривали собственост и инвестиции през офшорни сметки за последния четвърт век, твърди проучване на Международния консорциум на разследващите журналисти, съобщават световните агенции.

В разследването, наречено „Пандора пейпърс“, са участвали около 600 журналисти, проучени са около 11,9 милиона документа от 14 компании за финансови услуги, а анализът им разкрива кои са истинските собственици на над 29 000 офшорни компании.

Според документите йорданският крал Абдула Втори е учредил поне трийсетина офшорни компании в страни или територии, представляващи „данъчен рай“, за да придобие 14 луксозни имота в САЩ и Великобритания за над 106 милиона долара, пише Франс прес.

„Вашингтон пост“ разкрива, че рускинята Светлана Кривоногих е станала собственик на апартамент в Монако чрез офшорна компания, регистрирана на карибския остров Тортола през април 2003 г., само седмици след като родила момиченце. Твърди се, че по това време тя е имала тайна дългогодишна връзка с руския президент Владимир Путин.

Чешкият премиер Андрей Бабиш е вложил 22 милиона долара във фиктивни компании, чрез които е финансирал покупката на обширен имот, известен като замъка Биго, в Мужен, Южна Франция, посочва Франс прес.

Бившият премиер на Великобритания Тони Блеър, от своя страна, е придобил викторианска сграда на стойност 8,8 млн. долара, като е закупил офшорна компания, регистрирана на Британските Вирджински острови. В момента в сградата се помещава юридическата кантора на съпругата му Чери Блеър. Според разследването така той е спестил от данъци равностойността на над 400 хиляди долара. Блеър е купил офшорната компания от министъра на промишлеността и туризма на Бахрейн Зайед бин Рашид аз Заяни.

Разследването е установило още, че президентът на Азербайджан Илхам Алиев и семейството му са били замесени тайно в сделки с недвижима собственост във Великобритания на стойност над 400 млн. паунда. Според изтеклите документи семейството е купило 17 имота, сред които офис сграда с цена от 33 млн. паунда за 11-годишния син на президента.

Двама съветници на украинския президент също са идентифицирани в хода на разследването. Единият от тях, първият помощник на Зеленски Сергий Шефир, чрез офшорна компания е станал собственик на две жилища в британската столица на стойност над 5 млн. долара. Другият, Андрий Яковлев, описан като сценарист, режисьор и бивш бизнес-партньор на Зеленски, бил придобил жилище на десет минути пеша от британския парламент на стойност 2 млн. долара.

Сред известните личности, посочени в разследването, са колумбийската певица Шакира, германската манекенка Клаудия Шифър и индийската легенда на крикета Сачин Тендулкар, съобщава Франс прес.

Установени са и двама български политици, които са укрили собственост чрез офшорни компании, но за момента имената им не се разкриват.

Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) е създаден пред 1997 г. Той стана известен преди няколко години с публикуването на т.нар. „Панамски документи“.

Твърди се, че „Документите Пандора“ са дори по-обширни от панамските и са резултат от 3 терабайта данни, изтекли от 14 различни доставчици на финансови услуги от 38 страни по света. Най-ранните документи са от 70-те години на двайсети век, но повечето засягат периода 1996 – 2020 г. До момента са установени връзки между офшорни активи и 336 висши политици и държавни служители, включително държавни ръководители, министри, посланици и други, създали близо 1000 компании, над две трети от които са регистрирани на Вирджинските острови.