Г-жо Лечева, проверете милионите левове, изхарчени от Радостин Василев за купуване на медийно лоби

0
364
Весела Лечева и Радостин Василев

Вие ще трябва да се оправяте с батаците, оставени на терена от отцепника от “Има такъв народ”, който пристана на “Продължаваме промяната”

Соня Колтуклиева, фейсбук

Соня Колтуклиева Снимка: фейсбук

Здравейте, г-жо Лечева, как сте? Надявам се да сте добре. Докато другите са на ваканция по морските курорти, на Вас се падна сложната задача да се справяте с мрачно наследство и да разчиствате Авгиевите обори. Като жена и спортистка, минахте през тежки изпитания, но не се огънахте и не се предадохте. Така че – и сега ще се справите.

С Вас лично не се познаваме, живея през 5 къщи от Спортната палата, но не това е причината да Ви пиша. Мразя да се разхищава публичния ресурс и държавната служба да се използва за лична употреба.

Разполагам с документи за договори, които публикувах на 24 юли, но от Министерството на младежта и спорта нямаше никаква реакция. Министърът на спорта в оставка Радостин Василев просто ме блокира във Фейсбук и така си реши проблема – да не чете какво пиша. Той отрече по Нова телевизия да съществува договор за назначаването на Иван Василев Бадатлиев на длъжност “озвучител” на Националния стадион Васил Левски, на месечна заплата от 2 520 лева. Запитахме по ЗДОИ Венцислав Петков, изпълнителен директор на Национална спортна база, за подробности по договора №

ЧР-22-189/21.04.2022 – никакъв отговор! Ще изпратя писмото и до Вас, г-жо Лечева, дано поне Вие ми отговорите.

Защо това е толкова важно да се знае? Защото става въпрос за съпруга на Виктория Василева, бивш депутат от “Има такъв народ” и заместник-председател на ПГ на ИТН, заместник-председател на парламента. Тя е локомотивът за политическата кариера на Радостин Василев, Венцислав Петков и Александър Тодоров, които влизат в Народното събрание от 15МИР-Плевен. Това е уродлива шуробаджанащина! Това е конфликт на интереси и злоупотреба с власт.

Вие сте сдържана и възпитана жена, г-жо Лечева, със сигурност, няма да ви хареса следната история: на 29 март 2022 г., Радостин Василев изпраща в ресторант “101 bar&dinner” като шпионка Ралица Младенова, негова приятелка, която е постоянна клиентка на заведението. Към 14:00 часа тя се обажда по телефона, за да му съобщи, че бизнесменът Александър Сталийски е напуснал ресторанта. Спортният министър влетява с антураж от мъже, които стряскат клиентите и арогантно се нахвърлят върху управителката Мирела Якубовска. На нейния въпрос: “Кои сте вие? Какво искате?”, Радостин Василев отговаря: “Аз съм министърът. Всичко това е мое!” Заместник-министър Владимир Харизанов започва да снима ресторанта, детския кът, ВИП-залата, предизвиквайки ужас сред неволните зрители на екшъна. В наказателния отряд са Александър Тодоров, изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор и Венцислав Петков, изпълнителен директор на Национална спортна база.

В интернет изобилства от снимки на тримата от 2013 г. насам: на плажа, по барове и заведения, във весели компании – на 3 юли 2022 г. Агенция ПИК публикува снимки на четиримата компаньони – Радостин Василев, Александър Тодоров, Венцислав Петков, Ралица Младенова, на среднощен купон в плажен бар Mamalouka, Пефкохори, Халкидики, докато държавата се тресеше от правителствена криза. Александър Тодоров е завършил право във Великотърновския университет, няма юридическа кариера, продавал е прахосмукачки в Пловдив, а Венцислав Тодоров е учил в Лесотехничесия университет, бил е чирак на плевенски бизнесмен, който е слагал подови настилки на хотели.

Скандалът е епичен: управителката на “101” подава сигнал в икономическа полиция и в прокуратурата, предоставя видеозаписи от скандалното нахлуване на министъра и потерята му. Следват: проверВие ще трябва да се оправяте с батаците, оставени на терена от отцепника от “Има такъв народ”, който пристана на “Продължаваме промяната”ки на НАП, закани на Румен Спецов, затваряне на заведението, съдебно решение за отварянето му. Спортният министър дава самодоволни изявление по телевизиите за предстоящи “разпити”, “изземвания”, “прекратяване на договора”, сигнали до ГДБОП: “сега ще ги разпитват, започват да ги изземват нещата” (13 май 2022 г., “ЕвроДикоФ”). Което определено прилича на заплаха, уронване на имиджа и на предрешаване на резултатите от неприключили проверки.

В “Дневник” е публикувано нещо, което е смешно и жалко: ”Василев заяви, че е видял снимката си в тоалетната на заведението и е казал на премиера Петков да изпрати НАП”.

Малко преди да Ви връчи букет за началото на мандата Ви, на 2 август, спортният министър в оставка си отмъсти, заради сигнала до прокуратурата – първият срещу действащ министър от кабинета “Петков”.

Радостин Василев издаде заповед за прекратяване на договора между “Ем Фууд енд Кетъринг” ЕООД и Национална спортна база, за наем на плувен комплекс “Диана” и терена, върху който е изграден “101 Bar&Dinner”, като е поставен 5-дневен срок за връщане на обекта на държавата. На 8 август, около обяд, комисия от НСБ се е явила да приеме “доброволно” обекта.

Чрез Частен съдебен изпълнител, фирма “Ем Фууд енд Кетъринг” е уведомила Национална спортна база към Министерството на младежта и спорта, че: “ще упражни законното си право да заведе” 3 иска на обща стойност 7 054 806 лева.”

Ем Фууд енд Кетъринг” ще се възползва от правото си да поиска от съда обезпечаване на своите искове, както с блокиране на банкови сметки, така и на имущество на дружеството.”

Фирма “Литекс-парк” ООД заведе 2 съдебни иска срещу “Академика 2011”: за 22 752 лева и 5 000 лева, като частични искове от общо претендирано обезщетение в размер на 619 886,77 лева, заради неправомерно прекратен договор.

Какво на практика означава това – да се блокират сметките на Национална спортна база? Това ще лиши българските спортисти и треньори от възможността за нормална подготовка, включително и за Олимпиадата в Париж! Вие, г-жо Лечева, няма да бъдете в състояние да осигурите “спокойствие” за спорта, както обещахте на 2 август. Радостин Василев постъпи нечестно към Вас: ще развява като знаме в предизборната кампания легендата за “бореца срещу мафията, който затвори ресторанта на Сталийски”, Вие ще трябва да се оправяте с батаците, оставени на терена от отцепника от “Има такъв народ”, който пристана на “Продължаваме промяната”.

Впрочем, ако наистина Радостин Василев оглави листатаВие ще трябва да се оправяте с батаците, оставени на терена от отцепника от “Има такъв народ”, който пристана на “Продължаваме промяната” на “Продължаваме промяната” в Габрово, каквато информация вече се появи, това ще изглежда като покупко-продажба. Защо ли?! Защото на 25 май 2022 г. “Сердика спортни имоти” сключва договор с адвокатско дружество “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков” на стойност 117 349,80 лева – на 2 юни 2022 г. са изплатени 27 000 лева, на 3 юни 2022 г. са изплатени 25 807, 42 лева. Това е кантората, в която е работила Лена Бориславова, която сега, заедно с Кирил Петков, редѝ листите за предстоящите избори. Търговия с влияние, не ли?!

Много любопитен е случаят с адвокатско дружество “Йонев и Канчелов”.

На 10 март 2022 г. ДП “Български спортен тотализатор” сключва договор с адвокатско дружество “Йонев и Канчелов” на стойност 67 200 лева (без ДДС); на 10 май са изплатени 4 680 лева; на 10 юни са изплатени 6 720 лева плюс още 6 720 лева.

На 26 април 2022 г. адвокатско дружество “Йонев и Канчелов” сключва с Министерството на младежта и спорта договор за 23 040 лева; 11 520 лева са изплатени на 9 май 2022 г., още 11 520 лева са изплатени на 17 юни 2022 г..

Адвокат Борислав Канчелов подписва с “Български спортен тотализатор” 3 договора: за 1 300 лева, за 900 лева и за 550 лева (сумите са без ДДС) – получава ги съответно на 28 февруари, на 14 март и на 29 април.

От спортно училище “Ген.Владимир Стойчев”, София, адвокатско дружество “Йонев и Канчелов” получава съответно: 4 200 лева (с ДДС) на 6 юни 2022 г.; 2 400 лева (с ДДС) на 1 юли 2022 г..

От спортно училище “Георги Бенковски”, Плевен, адвокат Тодор Йонев получава 2 250 лева (с ДДС) на 8 юни 2022 г..

Радостин Василев и Велислав Йонев са близки приятели и партньори; през юни 2020 г. те са избрани за съпредседатели на правната комисия на Българската федерация по волейбол.

Радостин Василев и Крум Савов са близки приятели; популярният спортен коментатор редовно прави интервюта със спортния адвокат в телевизия 7/8. На 26 януари 2022 г. Крум Савов сключва договор за “конВие ще трябва да се оправяте с батаците, оставени на терена от отцепника от “Има такъв народ”, който пристана на “Продължаваме промяната”султантски услуги” на стойност 24 000 лева.

Според документите, с които разполагам, за консултантски договори, Министерство на младежта и спорта отделя: 186 488 лева за дружество “Йонев и Канчелов”, Крум Савов, Антон Боянов Коджабашев, Миролюб Адамов Адамов, Снежана Димитрова Миликина, Даниела Станимирова Дашева, Розка Йорданова Станчева, “Бончук и син” ЕООД.

Български спортен тотализатор – 166 055 лева на дружество “Йонев и Канчелов”, Борислав Канчелов, Кирил Веселински ( щатен пиар на ММС), Любомир Стефанов Петров, БиЕмКонсулт ЕООД, Консеко ЕООД, Красимир Филчев Георгиев, адв. Ани Тинева-Максимова, адв. Росен Николов Александров, адв. Ивелина Атанасова Славова.

Национална спортна база: Ася Стоянова Стоянова – 30 000 лева.

Г-жо Лечева, наблизо до министерството минава линия на метрото. Изпратете някой да Ви снима рекламните материали, аз го направих, предизвика смях и недоумение във Фейсбук: за какво са дадени 2 милиона лева!

Буди съмнения случаят с договора за:„Популяризиране на ДП БСТ на територията на Столичното метро с три обособени позиции“ за срок от 12 месеца на стойност 1 947 686.00 лева, която е направена с директно договаряне. Това на практика елиминира всякаква конкуренция. БСТ сключва договор с “Моушън Артс“ ООД, „Инстор Медиа“ ЕООД и „Метрореклама“ ЕООД, които при справка в Търговския регистър прави впечатление, че са семейни фирми на Калин Генчев, който е собственик на печатница Дедракс и съругата му Зарина Генчева.

Само три дни след встъпването си в длъжност – на 16 декември 2021 г., Радостин Василев е сключил договор за рекламно време в БНТ на обща стойност 2 450 000 лева, като само за едно излъчване за теглене на тираж на БСТ се плащат 76 047, 34 лева.

Огромни суми от БСТ се насочват и към другите две големи телевизии. От началото на 2022 г. до май БТВ е получила 1 197 000 лева, а „Нова Броудкастинг груп“ – 760 000 лева. ММС е сключило договори и с „Дарик радио“ за 180 000 лева.

Уважаема г-жо Лечева, боя се, че моето писмо до Вас стана роман с продължение. Не мога да изредя всички случаи, които предизвикват въпроси. Надявам се на Вас и Вашия екип да проверите договорите, за да се види доколко са легитимни, доколко решенията за сключването им са взети по надлежния ред с решения на колективните органи, как са мотивирани и какви са обществените ползи. Нека се види какво се глазираше под лозунгите за борба с мафията в спорта.

Благодаря Ви за вниманието. Желая Ви успешна работа!