Парите за пътища отиват за гъши дроб

0
731
Виолета Комитова

Подаръци и бонуси за служителите си раздава Комитова, вместо да плати на пътните фирми за извършени ремонти и строителство на шосета

„Труд“

За гъши дроб вместо за пътища плаща служебният регионален министър арх. Виолета Комитова.

По повод ресорния празник на строителите – 26-ти октомври, Димитровден, всеки от служителите в Министерството на регионалното развитие е получил комплимент от министъра – италианско вино, сирене “Гран Падано”, италиански брускети, пастет с гъши дроб и френски макарони. Всеки от 500-те раздадени пакети е бил придружен и от картичка от министър Комитова, научи “Труд”.

Всички тези “армагани” от “добрия министър” са били платени с парите на данъкоплатците, а не от джоба на Комитова. За целта е дадена поръчка до фирма за организиране на събития. За пакетите са платени малко под 30 000 лева.

Отделно са раздадени и пари на всеки от чиновниците в регионалното министерство. ДМС-тата (ДМС- допълнително материално осигуряване – бел. ред) са били на много по-висока стойност от “скромните подаръци” от “благодарната” Комитова.

В същото време ръководеното от Комитова министерство и подопечните му ведомства дължат над 900 млн. лв. на строителни компании и отказват да им разплатят извършените в срок и качествено, според подписаните законни договори, дейности.

Отчетът на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), публикуван на сайта на ведомството, показва, че от март насам не се изплащат пари за текущ ремонт и поддръжка, въпреки подписаните контракти. Така 687 млн. лв., предвидени за тази цел в бюджета на ведомството “се изпаряват безследно”, като от отчета не става ясно дали тези пари се харчат за разходи като раздаването на гъши дроб на служителите или се връщат обратно в хазната вместо да се плати на пътно-строителните компании. За това, че Комитова е свикнала да харчи държавни пари като собствени, говори и скандалът с двете къщи за гости, построени за нея и дъщеря край морето с европейски пари.

Комитова ръководи строителното министерство от 11 май насам. Тя неколкократно заяви, че извършваните ремонти на пътища у нас са далавера, но в същото време уволни шефа на Агенция “Пътна инфраструктура” Апостол Минчев, защото си позволи да спре тези поръчки, при това по нейно нареждане. В пътната агенция има писма от края на юли от принципала им МРРБ с изричното изискване договорите за текущ ремонт и поддръжка да бъдат продължени.

През цялото лято по тези контракти е работено, а след “разговор на 4 очи” между собственика на една от пътните компании и Комитова, само на тази фирма са преведени пари и за извършената работа.

Така реално Комитова обвини себе си, тъй като ремонтите през последните 6 месеца се извършват с нейно одобрение, а в същото време тя обяснява, че обновяването на пътищата е грабеж. Служебният министър твърди, че извършваните по време на нейното управление строителство и ремонти на шосета са незаконна дейност, но те реално са регламентирани с административни актове, а самата Комитова толерира и мотивира тази дейност чрез извършени плащания към фирмите, чиито собственици са склонили да се видят “на 4 очи” със служебния регионален министър.