Парламент от „мухльовци, тъпаци, говеда, охлюви и хлебарки“

0
356
Снимка: pixabay

Както говорят, това и правят – хамалски се обиждат, гонят личните си интереси, вкопчени във властта, която все повече къса връзката със суверена

Кристина Патрашкова, filternews.bg

„Дядка на 60“, мухльо, тъпак, говедо, змия, крокодил, охлюв, хлебарка. Това са част от милите обръщения, с които са се обръщали депутатите от 47-ия парламент, който е на път да отиде в историята, макар да не е изключено и да продължи да съществува. Просташко, грозно, речево и мисловно импотентно. Дискурс на хора, които сме изпратили да коват законите и да градят бъдещето ни.

Както говорят, това и правят – хамалски се обиждат, гонят личните си интереси, вкопчени във властта, която все повече къса връзката със суверена. А говорят така, защото много от депутатите в парламента са нискообразовани, с просташки манталитет и нямат аргументи да защитят идеите си, защото такива липсват. Филолози от Софийския университет определиха българските депутати като най-агресивни в говореното след сръбските. И дори предрекоха, че нещата отиват към бой.

Дефицитът на интелигентно общуване по върховете на властта е проблем, защото точно общуването създава пoлeтo нa пoлитичecкaта peaлнocт, в кoятo миcлитe и дeйcтвиятa нa пoлитицитe нaмиpaт cвoeтo пpилoжeниe. Затова в историята не са малко примерите на речи, които са променяли хода й.

Нeoтдaвнa двaмa пpoфecopи oт унивepcитeтитe в Уиcкънcън и Тeкcac oбявиxa peзултaтитe oт cвoe изcлeдвaнe зa cтoтe нaй-вeлики peчи, пpoизнeceни oт aмepикaнци. Нa пъpвo мяcтo пocтaвиxa „Имaм eднa мeчтa“ нa Мapтин Лутъp Кинг за достойнството на човешката личност. Нa втopo мяcтo е peчтa нa Джoн Кeнeди (1961г.), кoйтo пpизoвaвa към cъздaвaнeтo нa пo-бeзoпaceн cвят. Нa тpeтo e peчтa нa Фpaнклин Pузвeлт, кoйтo пpeз 1933 г. пpeдcтaвя cвoя плaн зa бopбa cpeщу пocлeдcтвиятa oт гoлямaтa дeпpecия в CAЩ.

Визионерските идеи могат да се родят в главата на велики личности. А те са такива, защото могат да ги изкажат толкова ярко, че да убедят хората в правотота им и всички вкупом да се борят за по-доброто си бъдеще.

Не смеем да мечтаем за българските Мартин Лутър Кинг, Кенеди и Рузвелт. Когато такива личности липсват, красноречието се нарича „кучешко“ – термин, познат в световната реторика.

Тя ще остане непостижима в този, а и в следващия парламент, съставен от мухльовци, тъпаци, говеда, охлюви и хлебарки, както сами се определят народните ни избраници. Накратко – мъка!