Парламентът реши прагът на регистрация по ДДС вече да е 100 000 лева

0
55
Снимка: НС

Законопроектът бе подкрепен на първо четене от всички партии

Парламентът промени прага на задължителната регистрация по ДДС от 50 хиляди на 100 000 лева оборот. Промяната бе приета на първо четене. Промените, внесени от ПП, БСП, ИТН и ДБ, ще засегнат голям брой малки и средни предприятия, които, според вносителите, ще станат по-конкурентноспособни и ще намалят административните си разходи, съобщава БНР.

Едно от най-важните неща, които можем да направим за малкия бизнес – така описва промяната депутатът от ДБ Мартин Димитров.

За вдигане на прага по ДДС регистрация се изисква задължителна дерогация от Брюксел.

Сега фирмите, които са с оборот над 50 000 лв., задължително се регистрират по Закона за ДДС.

„Не виждаме разумна причина това да ни бъде отказано. Колкото до увеличаване на прага до 166 000 лв., което е таванът за целия ЕС, това като дебат ще се случи догодина. Засега ще оттеглим това наше предложение. За важните реформи можем да работим заедно и да ги постигаме заедно“.

Искрен Митов от ПП заяви, че това е победа за малкия бизнес.

„Законът, който разглеждаме днес, е един от тези закони, който обедини коалиционни партньори, управляващи и опозиция и днес всички сме тук в залата за да го приемем. На фона на всички политически кризи, днешният ден е една дългоочаквана победа за малкия и среден бизнес в България. Вече 20 години прагът за задължителна регистрация по ДДС не е променян“.

Единодушно законопроектът бе подкрепен и от ГЕРБ и Възраждане – Александър Иванов от ГЕРБ каза:

„Надявам се до 2024 г. да намерим усилия, в България тогава дори да не бъде в левове регистрацията по ДДС, да си говорим тогава в единната европейска валута, да стават такива изчисления.“

Стоян Таслаков от „Възраждане“ допълни:

„Предвид инфлацията всички тези години смятаме, че 100 000 лв. е един добър праг. Ще улесни малките фирми, които носят на гърба си българската икономика.“