Пеевски и ДПС внасят проект за отмяна на „златните паспорти”

0
221
Делян Пеевски Снимка: кадър

Поводът е доклад на ЕК за напредъка на преговорите за отпадане на визите за САЩ за граждани на ЕС

ДПС ще внесе законопроект, с който ще бъдат премахнати така наречените „златни паспорти“, или възможността за придобиване на гражданство срещу инвестиции. Това обяви в парламента Йордан Цонев, заместник-председател на ПГ на ДПС, съобщи БТА.

Цонев коментира, че законопроектът ще бъде внесен веднага след празниците. Поводът за законодателната инициатива е доклад на ЕК за напредъка на преговорите за отпадане на визите за САЩ за граждани на ЕС.

Цонев визира доклад на ЕК, в който се споменават България, Кипър, Малта. В документа се поставяли три въпроса като пречка за отпадането на визите, свързани с издаването на така наречените „златни паспорти“, измамите при издаването на паспортите, както и корупцията при общински и държавни служители.

„Въпреки направените промени в законодателството на европейско ниво нашите американски партньори смятат, че инвестиционното гражданство или издаването на така наречените „златни паспорти“ трябва да отпадне“, обясни Цонев.

Той припомни, че годишно 20 млрд. евро са инвестициите, които се правят за европейско гражданство, основно в Испания, Португалия и Гърция.

Вносители на законопроекта са председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев.

От ДПС ще изискат да бъде направена пълна проверка за състоянието на инвестицията и дали тя наистина е реализирана за всеки „златен паспорт“, издаден от българската държава, добави Хамид Хамид.