Борисов: Думата „парламент“ значи да се говори, не да се блокираме

0
60
Бойко Борисов Снимка и видео: фейсбук

Падането на таксата за руски газ в двата закона е чаканият сигнал от Унгария и Австрия за Шенген, обяви лидерът на ГЕРБ

„Моят апел към колегите е да спрат да се обиждат, да се дърпат, да си правят номера, за да си довършим тези толкова важни за хората действия. Затова сме пратени тук. Самата дума парламент означава да се говори, не да се блокира говоренето. Тук е мястото да се надговарят политици и те трябва да имат достъп до микрофона“.

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира боя в пленарната зала по-рано днес между депутатите на „Възраждане“ и ДПС. До там се стигна след като депутатите на Костадинов се опитаха отново на спрат заседанието и накрая се сбиха с колегите си от ДПС, цитиран от „24 часа“.

Въпреки това от ГЕРБ-СДС намериха вратичка – депутатите се изказват от място. И така работата им тръгна дори по-бързо от обикновено. Депутатите приеха и спиране на таксата от 20 лв. на мегаватчас за пренос на руски газ през страната, която накара Унгария да заплаши, че няма да ни пусне в Шенген.

„Когато вдигнеш юмруците и тръгнеш към редовно избрано правителство и партии, резултатът ето го тук в залата. Българинът много добре е казал, че който сее ветрове, накрая жъне бури. Нито едно абсолютно правилно действие за преместване, ремонтиране на паметника беше направено като хората и изобилстваше с глупост, най-меката дума използвам. Днес ответната реакция в парламента е също толкова неадекватна и обидна за самия парламент“, коментира Борисов.

„Падането на таксата в двата закона, двадесетте лева, е чаканият сигнал. Сега ще говоря с колегите от Австрия и Унгария да спрем по тази тема за Шенген. Ще го гласуваме и на второ четене, защото това е изключително важно за България“, коментира бившият премиер.