Пеканов излъгал, София сама осигурява 53% от парите за метрото до Слатина

0
254
Снимка: Канал 3

Останалите европейски държави не воюват със своите столици, подчерта кметицата

Столичната община осигурява над 400 млн. лв. собствени средства за разширението на метрото към „Слатина“ и „Подуяне“. Заложените 360 млн. лв. в Плана за възстановяване и устойчивост са съфинансиране само на 47% от стойността на двата участъка с обща дължина 9 км.

Това се казва в позиция на кмета на София Йорданка Фандъкова. Тя отговаря на вицепремиера Атанас Пеканов, който по-рано днес обяви столицата за неспособна сама да финансира метрото.

„Проектът за столичното метро се запазва, защото г-жа Фандъкова ни информира, че дори най-малкото намаление на ресурса по този проект би заплашило неговото реализиране поради невъзможността на Столичната община да го финансира със собствени и заемни ресурси. Така цялото намаление ще е по проектите за модернизация на ВиК“, заяви Пеканов.

Фандъкова подчертава, че навсякъде в Европа столиците и големите градове, които изграждат метро, получават съфинансиране за него от националния бюджет или европейски програми.

„Метрополитените са национални стратегически обекти, които никой град, независимо от неговите финансови способности, не може да изгражда сам. Виена, която беше давана за пример от г-н Пеканов за това, че изгражда сама метро, го прави с 50% финансиране от националния бюджет и 50% от община Виена. 9 европейски държави са заложили финансиране за метрополитените си в техните планове за възстановяване и устойчивост. Сред тях са Франция, Белгия, Португалия, Италия, Испания – държави и респективно столици с много по-големи финансови възможности от България и София се стремят да защитят европейски средства за разширение на метромрежата си“, подчертава тя.

Според кмета на София желанието на Пеканов първоначално да извади метрото на София от Плана за възстановяване, а после да намали средства за него и за София в българския план катастрофира в примера на останалите европейски държави, които не воюват със своите столици.

Столична община ще изпрати възражения срещу изключването на 4 проекта за изграждане на канализация в малки населени места – Волуяк, Ботунец, Кремиковци-Сеславци и Панчарево-Кокаляне, става ясно още от позицията на кмета.