Йорданка Фандъкова представи рекорден за София бюджет- 2 555 000 000 лева

0
35
Йорданка Фандъкова

Първият бюджет, който тя е съставила пък бил два пъти по-малък – 1,2 млрд. лева

2 555 000 000 лв. ще бюджетът на София през тази година. „Заради липсата на държавен бюджет общините не можехме да приемем бюджет в началото на годината. Това наложи да разработим инвестиционни програми, за да не спираме инвестициите в градовете, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на представянето му.

Първият бюджет, който тя е съставила пък бил два пъти по-малък – 1,2 млрд. лв. Постигнахме това с увеличаването на собствените приходи и по-добрата събираемост, но без да увеличаваме данъците и таксите, каза още Фандъкова.

През 2010 г. собствените приходи на на общината са били в размер на 460 млн. лв., а сега те ще са 930 млн. лв. През годините успяхме да защитим 4 млрд. лв. безвъзмездни европейски средства, което е почти два бюджета на общината. Това е огромен успех на целия екип, който е работил, обясни още кметът.

Това е последният бюджет, който внасям като кмет и си позволявам тази малка ретроспекция, каза още Фандъкова. И припомни, че с екипът ѝ са работили в тежки времена през годините – световната финансова криза, пандемията, инфлацията. Успяхме да запазим финансовата стабилност на общината и не допуснахме спад на капиталовата програма, каза още тя.

Предвидените средства за инвестиции през тази година ще са малко над 600 млн. лв. 323 млн. лв. са от собствените приходи на общината. 295, 6 млн. лв. са средствата, които са защитени по европейски програми.

Около 200 млн. лв. са предвидени за изграждане на 16 улици и булеварди и основен ремонт на 36 улици и булеварди в различни места на града. Част от тези обекти вече са приключени, защото част от инвестиционната програма е приета и това ни позволи да не спираме работа, каза още Фандъкова. Най-стратегическите са бул. „Филип Кутев“ и „Тодор Каблешков“. Продължаваме изграждането на „Ломско шосе“, очаквам да започне и пробива на бул. „Рожен“, каза още Фандъкова.

През тази година стартирахме и програмата за ремонт и изграждане на тротоари. Заложили сме 48 млн. лв. за тях, а общата сума за четирите години е 120 млн. лв.

100 км канализация също ще се строи в 12 населени места.

Имаме готовност да започнем и 6 км участък на метрото към „Слатина“ след като приключи обжалването, каза още Фандъкова.

Ще се инвестират близо 60 млн. лв. за 45 нови сгради за градини и ясли, ново училите. Още 20 млн. са средствата за ремонт на училища и детски градини.

2 млн. лв. ще са за видеонаблюдение.