Пеканов: Служебният кабинет не планира промени в Плана за възстановяване и устойчивост

0
12
Атанас Пеканов

Служебният кабинет има ограничени правомощия и кратки управленски срокове, обясни вицепремиерът

Служебният кабинет има ограничени правомощия и кратки управленски срокове и не може да прави резки промени по Плана за възстановяване и устойчивост, посочи вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов по повод питан на ГЕРБ дали се предвижда да се обсъдят допълнително с Европейската комисия включените, по думите им, „на тъмно“ проекти, свързани с доставката на батерии и геотермалната енергия.

„Към момента не се вижда вариант, в който за няколко седмици да правим каквито и да било промени“, категоричен бе вицепремиерът.

Атанас Пеканов уточни, че ако има забавяне на законодателство по плана, ще се наложи стартиране на инвестиционни проекти преди законодателните промени да са направени.

„Но във всички насоки за кандидатстване, всички дискусии с ЕК, ние ясно сме координирали законовите промени, които така или иначе ще се случат в следващите месеци, следващите години, така че инвестиционните проекти да отговарят на тези нови изисквания“, увери вицепремиерът. Той подчерта, че всички законопроекти, за да получим втория транш от Брюксел по Плана за възстановяване, с изключението на промените в закона за енергетиката, са готови.