Петър Чобанов: „Промяната“ да обяснят с техния бюджет защо стигнахме до 11 млрд. лева дефицит и дългове над 15 млрд. догодина

0
115
Петър Чобанов Снимка: 24 часа

Призовавам партиите да седнат на масата и да създадат мнозинство, което да реши проблемите на народа, заяви депутатът от ДПС

Към момента решението на правителството е правилно. Точно ПП не трябва да настояват за нов бюджет, трябва първо да обяснят с техния бюджет защо стигнахме дотук, защо се очертава дефицит над 11 млрд.лв. догодина и дългове над 15 млрд. лв.

Така шефът на бюджетната комисия в парламента Петър Чобанов от ДПС коментира в кулоарите на парламента призивът на “Промяната” служебното правителство да предложи бюджет за догодина.

“Само за октомври имаме 1 млрд. дефицит, той се дължи предимно на текущото изпълнение на бюджета и текущите разходи. Рискът е голям и идва от това, че работодателските организации очакват силен спад на приходите за следващата година с над 15% спрямо тази година. Има риск от рецесия, което значи, че ще се забави търсенето на наши стоки. Трябва да сме внимателни в тази ситуация, затова трябва стабилно мнозинство.”, посочи Чобанов.

По думите му обаче това е временно решение, докато не стигнем до момент, в който партиите проявяват разум да се създаде мнозинство.

”Ще съобразим всички нужди на хората за зимата, но призовавам партиите да седнат на масата и да създадат мнозинство, което да реши проблемите на народа. За нас е важно мерките, които предложихме, да продължат да се изпълняват, за да сме сигурни, че подкрепата ще продължи и през зимните месеци. Основната мярка, която предлагаме, е да се създаде правителство”, каза Чобанов.

ДПС от няколко парламента насам повтарят, че не трябва да се чертаят изкуствени червени линии, а трябва да има хомогенно мнозинство. Като експертиза имаме какво да дадем, никога не сме го крили, каза още той.