Икономическият шантаж на Кремъл нямало да успее според Кирил Петков

0
57
Кирил Петков Снимка: кадър

Той присъства на старта на строежа на терминала за втечнен природен газ в Александруполис

„На руската инвазия в Украйна и безпрецедентният натиск, който Русия ни оказва в момента чрез спирането на газовите доставки, ние, страните в свободна и демократична Европа, можем да се противопоставим единствено заедно. Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и ЕС няма да успее. Ще се противопоставим. Днешното събитие е доказателство за това”, заяви премиерът Кирил Петков, който присъства на старта на строежа на терминала за втечнен природен газ в Александруполис.

„Обединени от обща визия и подкрепени от европейските институции, България и Гърция полагат началото на строежа на плаващия терминал за втечнен газ – проект, който ще промени енергийната карта на целия регион”, каза Петков.

„Скъпи приятели, за мен е истинско удоволствие да бъда с всички вас на откриването на този терминал. Войната на Русия в Украйна създаде ситуация на неотложност, но и на единство в ЕС. Трябва да изградим нашия европейски суверенитет, трябва да изградим нова енергийна независимост. За всички е ясно, че ние заедно можем да постигнем промяната”, заяви Шарл Мишел.

„Много малко хора повярваха на този проект навремето. Аз също бях скептичен. Но сега съм много благодарен, че ще можем да осигурим голямо количество природен газ. Това, което трябва да се случи, е да се засили инфраструктурата”, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич.

„Това е историческо събитие за целия регион в областта на енергетиката. Това е проект за енергийна независимост и стабилно и постоянно снабдяване с втечнен газ, в едно изключително кризисно време”, заяви македонският премиер Димитър Ковачевски.

Северна Македония резервира част от капацитета на бъдещия терминал.