Петков: Няма да дадем оръжие на Украйна

0
53
Кирил Петков Снимка: кадър

Първите бойни машини вече идвали от Украйна за ремонт у нас

„Тази дискусия вече я водихме. Имаме решение на Народното събрание и ще се придържаме към него. Това, което сме обещали – ще го направим.“ Така коментира пред журналисти в Садово искането на Украйна към България за оръжие министър-председателят Кирил Петков, цитиран от Tribune.

„Не мисля, че на всеки две седмици трябва да се отваря темата. Ще ремонтираме бойните машини от Украйна, първите от тях вече идват. Българската страна вече е направила достатъчно“, допълни още той.

Той коментира и информацията, че френският президент Емануел Макрон ще бъде посредник в конфликта между България и Северна Македония.

„Не става въпрос за политически натиск, трябва да е ясно, че нищо няма да направим под натиск. Това, което се опитваме да направим, е българските желания да се гарантират през ЕС процес. Това ще го оставя и на външното министерство. Трябва да видим дали българската позиция може да се гарантира през европейския механизъм“, каза още той.

По отношение на доставките на газ министър-председателят обясни, че вторият танкер от САЩ ще дойде на 23 юни.

Петков е в Садово за среща със земеделски производители, чиято продукция беше засегната от градушките. Премиерът заяви, че държавата ще им изплати обезщетения  „много бързо” – в рамките на месец.

Припомняме, че градушка удари района в края на месец май. Стопаните излизоха и на протест с искане за оставка на земеделския министър Иван Иванов. В една от демонстрациите им те направиха жива верига и затвориха път край Пловдив.