Петорна експертиза в Комисията по бюджетен контрол в Европарламента: Снимките на пари в чекмедже от спалнята на Бойко Борисов са манипулирани

0
466
Снимките са манипулирани.

Има многобройни несъответствия в резолюцията на банкнотите в сравнение с другите обекти на снимките

В Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент е получена от българската прокуратура петорна компютърна експертиза на скандалните снимки и видеозаписи от спалнята на Бойко Борисов с пари в чекмедже. Заключението е, че изображенията са манипулирани.

Това обяви пред комисията чешкият евродепутат Томаш Здеховски, който водеше делегация на ЕП в София през април, съобщи БНР.

„Искам да направя следното изявление в ролята ми на председател на официалната делегация на Комисията в България, която се проведе през април тази година – от 11 до 13 април. На няколко пъти обсъждахме случай от висок обществен интерес под наблюдението на Специализираната прокуратура в България и от Софийската градска прокуратура за процесуалните действия, свързани със снимки от вилата на бившия български премиер Бойко Борисов. Българската прокуратура предостави повече информация, която искам да споделя с вас от съображения за прозрачност“, обяви Здеховски, който е заместник-председател на комисията и водеше заседанието й.

„Относно процесуалните действия, свързани със снимки от вилата на бившия премиер Бойко Борисов – по време на предварителното производство бяха проведени редица следствени мероприятия. Бяха назначени общо пет технически компютърни експертизи за изследване на публикуваните снимки и видео. Накратко – изследването показа, че снимките и видеото са манипулирани. Има многобройни несъответствия в резолюцията на банкнотите в сравнение с другите обекти на снимките.

Има несъответствие в цвета на водните знаци, полиграфските стикери и сенките на обектите. Изследването показа също, че има многобройни промени в характеристиките на файловете, манипулирани са датите на заснемане на снимките. Метаданните на някои от тях са били премахнати“, съобщи Здеховски.