Плевнелиев: Радев наруши конституцията, иска незаконно властта

0
267
президент
Росен Плевнелиев

И аз снех доверието си от Орешарски, но никога не съм искал оставката му, казва предишният президент

Румен Радев не е демократ, защото наруши Конституцията. Никога досега един президент на демократична държава не се е опитвал да води по такъв начин битки за властта. Това каза президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев в ефира на БНТ.

По думите му никога досега българският държавен глава не е назначавал за министър-председател дясната си ръка. Трябва да се търси баланс, а такъв в момента няма.

Според Плевнелиев в едно правителство трябва да има и леви, и десни партии, които да защитават интересите на България. „Радев обаче вдигна юмрука си и води своите битки“.

По думите му демокрацията в България в момента далеч не се развива, а напротив, имайки предвид, че хора от дълбокото статукво управляват държавата.

Аз снех доверието си от Орешарски, но никога не съм искал оставката му. Президентът е президент на всички българи. Ако наруши конституцията, той вече не е демократ, отсече той.

„Това, което най-много ме притеснява, е, че президентът не спазва най-висшия закон в държавата – конституцията. Той поиска властта по незаконен начин“, отсече Плевнелиев.

Държавният глава коментира и скандалите около службите за сигурност. По думите му в момента наблюдаваме реваншизъм, а самите тези служби отдавна, смята той, вършат много сериозна работа.