Пловдивски социалисти: Нинова иска да ликвидира БСП, партията върви към небитието

0
46
БСП
Централата на БСП на "Позитано" №20

Партията се прочиства от мислещи, дейни и полезни хора, твърдят те

Категоричен отпор на действията на Корнелия Нинова дадоха пловдивските социалисти на градската конференция на БСП, проведена вчера в Дом „Борис Христов“. „С Нинова партията върви към небитието“, каза в словото си Димитринка Вакрилова, бивш общински съветник.

Голямата конферентна зала беше препълнена от делегати, избрани предварително за форума на районните събрания. „Ръководството, организацията и конференцията са легитимни. Ние спазваме устава и законите на страната“, заяви Николай Радев. Известният математик, директор на Английската гимназия и общински съветник няколко мандата ръководеше събранието ту строго като на изпит, ту с приятелски шеги с другарите, съобщава „Марица.бг“.

Делегатите почетоха с минута мълчание починалите социалисти и дружно изпяха химна, а временният председател на организацията доц. Ангел Иванов надари с букет цветя ветераните на партията, които работят всеотдайно.

Димитринка Вакрилова припомни за решение 84 на Националния съвет и завземането на Голямата къща, като нарече атаките на националното ръководство безпрецедентни и целящи да заличат организацията в Пловдив. „Това се прави от користни подбуди на другари в кавички. Наблюдаваме прочистване на партията от мислещи, дейни и полезни хора, защото очевидно Нинова иска да обезличи партията. Решение 84 е брутално погазване на Устава на БСП“, отсече Вакрилова.

Тя разказа, че ключовете от кабинетите в сградата на ул. „Кр. Пастухов“ бяха подменени противозаконно, а преди да се проведе конференцията, от централата са изпратили близо 500 емейла с текст „организаторите по районите да не допускат провеждането й“. Писма били изпратени дори на хора, които са починали и напуснали БСП.

Вакрилова отправи остри критики към „хлъзгавата“ и нагаждаческа позиция на лидерката във връзка с решението за оръжие за Украйна. Подобно хлъзгаво решение ще се вземе от БСП и за Северна Македония, прогнозира Вакрилова. И с разтреперен глас попита: Ще позволим ли да се унищожи пловдивската партийна организация?“ Залата отвърна с мощно „Не!“.

„Подложени сме на нещо немислимо и нечувано в историята на БСП. Довчера бяхме братя, сега сме врагове. Нека да не се забравя, че всяко разцепление води до разруха“, каза младият социалист Никола Ванков, студент по медицина и един от първите доброволци в ковид отделението на УМБАЛ „Св. Георги“.

„Нинова има за цел да ликвидира партията в Пловдив, но моята партия не се продава и не се заменя с постове. Нека да направим така, че БСП да я има поне още 130 години“, прикани Таня Николова, също от младежите в БСП.

Протоколът от конференцията ще бъде изпратен до националното ръководство.