По-малко от половината сърби искат членство в ЕС

0
21
Белград

Едва 20% от тях харесват ЕС

По-малко от половината от гражданите на Сърбия подкрепят присъединяването на страната си към Европейския съюз. Само един на всеки петима има положително мнение за ЕС. Това заяви сръбският социолог Сърджан Богосавлевич, позовавайки се на проучване, проведено през март, съобщава Европейската информационна мрежа „Евроактив“.

Той посочва, че съгласно проучването 46% от сърбите биха подкрепили влизане на страната в ЕС на референдум, но едва 21% от запитаните са дали положително мнение за ЕС.

По думи на Богосавлевич Сърбия е по-малко ентусиазирана от перспективата за еврочленство, отколкото преди, докато останалите страни от региона я подкрепят по-силно. 90% от гражданите на Черна гора биха подкрепили членството в ЕС. На същото мнение са и 77% от албанците и 74% от македонците.

Социологът отбелязва, че броят на хората в Сърбия, според които страната им никога няма да се присъедини към ЕС, се е утроил през изминалите седем години.

През 2015 г. 14% от гражданите са казали, че не очакват Сърбия да се присъедини към ЕС когато и да било, спрямо април тази година, когато 43% са били на същото мнение, посочва той.

През 2008 г. 32% от сърбите са заявили, че страната им не трябва да се присъединява към ЕС, ако й бъде поставено условие да признае независимостта на Косово, докато през 2022 г. този брой е нараснал на 49%.