Под заплахата от блокади и протести екоминистърът ще отменя решението си за спиране на тунела под Петрохан

0
852
Росица Кирова Снимка: фейсбук

Няма да допуснем да се гаврят със Северозапада, предупредиха от „Единни за промяна“

Днес министърът на околната среда е обявил, че ще отмени решението си, с което спря проекта за тунел под Петрохан и ОВОС-а, написа във фейсбук Росица Кирова, лидер на „Единни за промяна“ и кандидат-депутат от ГЕРБ.

„Успяхме, приятели! Благодаря на всеки един от вас за подкрепата и готовността да отстояваме Видин и региона. В резултат на обявения протест на гражданите от Видин, Монтана и Берковица, изпратените писма, жалбата и проведените разговори с областния управител тук, решението ще бъде отменено“, окуражава членовете на „Единни за промяна“ Кирова.

По думите ѝ не е нито е трудно, нито е невъзможно да се отстояват граждански права.

„Достатъчно е да бдим и да не допускаме да се самозабравят. И няма значение назначени или избрани са, политиците трябва да са убедени, че никога повече няма да допуснем да се гаврят със Северозапада. Това приключи с първия протест през 2018-а! И никой няма да бъде пощаден, ако постави партийните си и лични цели над тези на региона ни“, предупреждава Кирова. Тя обявява все пак протестна готовност, ако обещанията на властимащите не бъдат спазени.

„Тунелът и пътят са нашата кауза и никой не може да ни спре да ги отстояваме“, ангажира се Кирова.

„Единни за промяна“ заплашиха да блокират Петрохан и Е-79 до отмяна на решението на екоминистъра за спиране на процедурата по ОВОС на прединвестиционното проучване на трасето на тунела под Петрохан.

По темата се ангажира и бившият председател на Народното събрание и народен представител от Видин Михаил Миков, който обяви, че е подготвил жалба до Върховния административен съд срещу решението на служебния министър на околната среда и водите Асен Личев.

„Решението не е обосновано“, настоя Миков и призова темата да не се използва в започващата предизборна кампания.