Политологът Любомир Стефанов: Радев бламира третия мандат и ни прати на избори

0
223
Любомир Стефанов Снимка: БНР

Центрофугата, в която сме влезли, няма да произведе сухо пране, твърди той

„Президентът ни прати на избори, защото дали съзнателно, или не – бламира третия мандат за съставяне на правителство“. Това каза пред БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в НБУ.

Той като гражданин е изненадан от това, че Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат на БСП, но подчерта, че като политолог – това не го изненадва, защото президентът е показал, че е последователен в действията си, но логиката за този му избор „клони към нула“.

„Този човек стана президент за втори мандат не с гласовете на левицата и да прави реверанси някому – на фона на всичките си заявки, че е президент на всички българи – звучи несериозно. Това го задължаваше да оцени прагматично как може да се излезе от тази ситуация“, уточни Стефанов.

По думите на политолога политиците са влезли във фаза, в която не се назовават проблемите, а се казва кой е лицеприятен за преговори и кой – не:

„Тази центрофуга, в която сме влезли, няма да произведе сухо пране, а все повече цветовете се смесват. Логично звучи Кирил Петков и Асен Василев да имат финалния печат върху празния лист, който Корнелия Нинова ще получи. Въпросът е доколко тя и партията ѝ са си променили високомерното мнение кой да сяда от другата страна на масата за преговори и в каква функция“.

Според него „Демократична България“ за пореден път ще разберат, че са изпаднали „в онази ситуация, където миналата година подкрепяха втория мандат на Радев с отвращение и са чакали някакви дългосрочни инвестиции да им се върнат“:

„Оказа се, че няма такива и за пореден път са излъгали себе си и електората си. Факт е, че ДБ беше формацията с най-много отворени комуникационни канали за преговори. Решението е на Радев и той ще носи отговорността“.