Половин България е в снежен капан

0
46
Половин България е в снежен капан. СНИМКА:METEO BALKANS

Пътищата към Русе и Варна са затворени, основните проходи през Стара планина също

Западна, Централна и Североизточна България тази нощ попаднаха в снежен капан.

Движението в област Разград е ограничено за всички МПС поради обилен снеговалеж и намалена видимост.

Затворен за камиони е пътят Варна – Добрич. Затворени за движение на автомобили над 12,5 тона са всички пътища от републиканската пътна мрежа на територията на област Добрич.

В област Шумен заради паднали дървета по пътното платно и снегонавявания е затворен пътят Смядово – Велики Преслав. Ограничението е в сила за всички автомобили.

Затворен за движение за всички моторни превозни средства поради навявания е пътят Шумен-Силистра. Поради намалена видимост към 06:00 ч. е затворен за движение и първокласният път Шумен-Разград-Русе.

До 10 часа тази сутрин затворени остават пътят Шумен – Бургас и републиканският път от Силистра до Лесово. Движението в района се контролира от „Пътна полиция“.

Пътищата от Враца към София са затворени. Тази сутрин около 6:00 ч. АПИ ограничи движението по отсечката Мездра – Роман. Пътят към Ботевград също е затворен. По трасето към Оряхово има нападали клони и дървета по пътното платно.

Магистрали

Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона в двете посоки​ по АМ „Тракия“ в участъка от Пловдив до София, по АМ „Хемус“, от Ботевград до София, както и по АМ „Струма“ от пътен възел „Бобошево“ до пътен възел „Долна Диканя“ поради силен снеговалеж, навявания и почистване.

Временно движението по АМ „Хемус“ в област Варна е ограничено за МПС над 12,5 тона. Поради авария в електрозахранването няма осветление в тунел Блатино и в тунел Кочериново.

Десетки шофьори останаха блокирани на АМ “Тракия” през нощта.

Проходи

Напълно затворени за движение са Проходът на Републиката и проходът „Шипка“. Причината е обилният снеговалеж, навявания и паднали дървета.

Остава затворен и Троянският проход поради снегонавяване и паднали дървета. Движението през „Ришки“ проход е ограничено в двете посоки за тирове, има аварирали тежкотоварни камиони на платното. Движението им се пренасочва през Котленския проход.

Ограничава се движението на МПС над 12 тона в двете посоки с ремаркета и полуремаркета през проходите „Превала“ и „Рожен“ поради снеговалеж и снегопочистване.