Пореден грозен скандал в парламента: БСП окупираха трибуната и крещяха на председателката Митева „Оставка“

0
777
Снимка: архив

Социалистите поискаха второ гласуване на предизборното предложение за преизчисление на пенсиите

Думкане по масите и дървената ламперия огласиха Народното събрание на България. Причината – натиск от страна на БСП спешно да бъде гласувано тяхно предизборно предложение за преизчисление на пенсиите, съобщи „Трибюн“.

Социалистите бяха входирали искане за преизчисляване на всички пенсии, отпуснати преди края на декември 2017 г., което да влезе в сила от 1 юли, което лесно беше прието единодушно на първо гласуване. За да влезе в сила обаче, депутатите трябва да го гласуват и на второ четене, което може да се случи най-рано следващата седмица – когато парламентът вече ще бъде разпуснат.

Въпреки яснотата, че е напълно невъзможно да има бърз повторен вот, социалистите настояха да се случи точно това и в залата избухна скандал. Последва дълга почивка на парламента, в която ръководството му взе решение, че няма как да направи изключение в нарушение на правилника.

„Оставка! Оставка“, започнаха да викат социалистите, наобиколили Ива Митева. Явор Божанков от БСП дори чете конституцията на новата парламентарна шефка.

Йордан Цонев от ДПС се намеси с предложение – щом не може да въведе ред, Митева да прекрати заседанието.

„Тук са се наредили все едно се продават банички, не си стоят по местата“, мотивира искането си Цонев, а Митева се вслуша в съвета, обяснявайки, че точно това мислела да направи.

Последваха нови подвиквания от БСП, а нервите на Митева очевидно не издържаха. Тя разкритикува поименно депутата от БСП Георги Свиленски. „Г-н Свиленски, вие се подиграхте с българския парламент днес!“, обвини го тя. В крайна сметка тя прекрати заседанието.