Депутатите искат изслушване на Зеленски в парламента, БСП се ослушва, „Възраждане“ против

0
185
Снимка: НС

Няма нужда от подобни театрални изпълнения, коментира Костадин Костадинов

От името на нашата парламентарна група мога да заявя, че ние ще подкрепим едно такова искане. Смятам, че е редно и един сериозен жест на солидарност. ГЕРБ многократно изразява своята позиция, че бихме подкрепили всяка помощ за Украйна, както и, разбира се, настояваме за незабавно прекратяване на военните действия, защото последиците наистина ще бъдат дългосрочни за цяла Европа, изобщо за целия регион. Това заяви депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Александър Ненков по повод искането на „Демократична България“ за изслушване на президента на Украйна Володимир Зеленски.

По-рано днес депутатите Владислав Панев и Зорница Стратиева са внесли в парламента предложение за проект на решение за изслушване от Народното събрание на президента на Украйна Володимир Зеленски.

До момента Зеленски е направил обръщения пред парламентите на Япония, Франция, Италия, Израел, Канада, Великобритания и други държави, припомня Tribune.

Вносителите са депутати на партия „Зелено движение“, която е част от ПГ на „Демократична България“. Решението за такова предложение беше взето от Националната конференция на ПП „Зелено движение“ в събота. Председателят Владислав Панев тогава обясни идеята като мощен знак каква е позицията на България.

„Вие видяхте, че и в други парламенти се направиха подобни изслушвания. Аз го характеризирам по-скоро като жест на солидарност. Естествено, че едно такова изслушване няма да повлияе на хода на събитията, но по този начин ще покажем на украинския народ, че ние сме държава, която изцяло застава зад тях с желанието си този конфликт да приключи час по-скоро, защото наистина последиците могат да бъдат колосални“, категоричен беше Ненков.

На въпрос дали е удачно да бъдат предоставени оръжия на Украйна, депутатът от ГЕРБ-СДС отговори така:

„Ние сме член на НАТО, не сме отделна структура и трябва да се съобразим с това, което НАТО като общност иска да направи като подкрепа. Ние и нашият лидер многократно заявихме, че ако има такова решение, което се внесе в Народното събрание, ще го подкрепим. От ГЕРБ-СДС сме постоянни и последователни в нашата позиция“.

Милен Матеев от „Продължаваме Промяната“ посочи, че на първо време можело да се чуе какви искания има към страната ни Зеленски. „България в момента оказва морална и хуманитарна подкрепа на Украйна“, каза той, като не изключи дебат да дадем въоръжение на украинската държава.

„Тепърва в рамките на Народното събрание това ще бъде обсъдено и трябва да признаем, че идеята е интересна. Въпросът е какво българското народно събрание ще каже на г-н Зеленски, тъй като той до момента беше изслушван само от парламентите на страни, които предоставиха военна помощ на Украйна. България не предоставя военна помощ на Украйна и ще бъде интересна темата на самото изслушване на г-н Зеленски“, заяви от своя страна Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

На въпрос дали това изслушване би било първа стъпка за решение на парламента да се изпрати военна помощ на Украйна, ако бъде внесено от Министерския съвет като предложение към депутатите, той посочи:

„Тя първата стъпка въобще я даде президентът, тъй като вече е съгласен каски и бронежилетки да бъдат доставени. Надявам се и в управляващата коалиция, въобще в парламента все повече политически сили да бъдат готови на тази стъпка“.

По отношение на това, че БСП се обявяват категорично против тази стъпка, той заяви:

„Да, но от друга страна е много вероятно България да остане последната страна, член на Европейския съюз и НАТО, която не предоставя военна помощ на Украйна. Латвия, Естония и Финландия включително са предоставили, които са на границата с Русия и може би трябва да се замислим защо това се случва и доколко адекватна е позицията на България да не предоставя военна помощ на Украйна“.

На въпрос защо това се случва, той отговори така: „Този въпрос е към всички политически сили и обществото ни, защо това се случва. Не искам аз да отговарям. Ние от „Демократична България“ имаме абсолютно категорична позиция по отношение на доставките на оръжия за Украйна“.

Попитан дали БСП са поставили условие, че ако има такова решение, ще развалят коалицията, той увери, че няма такова нещо.

На въпрос защо не го предложат, той посочи:

„Трябва да има първо съгласие в рамките на коалицията, за да има такова предложение. Предложението е най-лесното да бъде направено, но трябва в коалиционен формат първо да има яснота и разбирателство за това какви са следващите стъпки“.

Владислав Панев от своя страна заяви, че би подкрепил да дадем военна подкрепа на Украйна. Според него преди това депутатите трябва да са наясно какво иска Зеленски от нас.

„Трябва да сме наясно какви са основните нужди на Украйна в момента“, категоричен бе народният представител.

„Предложението на президента Румен Радев да подкрепим Украйна с бронежилетки и каски е добро“, посочи той.

„България е член на ЕС и НАТО“, припомни Станислав Балабанов от ИТН. След като Володимир Зеленски е изслушан на заседанията на ООН, според него няма причина украинският президент да бъде чут и от българските депутати. „Ние сме съпричастни с Украйна“, изтъкна народният представител от ИТН.

„Ако Зеленски поиска военна помощ, решението от наша страна трябва да бъде много добре прецизирано“, смята Балабанов. По думите му страната ни не подготвя вариант за доставка на въоръжение.

„Това е абсолютно несериозно и ние считаме, че няма нужда от подобни театрални изпълнения, които и без това всеки ден ги гледаме по всички видове национални телевизии“, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Всекидневно всички видове национални медии ни уведомяват за това, което е казал президентът на Украйна“, аргументира се Костадинов и продължи: „Не виждам с какво едно такова театрално изпълнение ще допринесе за информационната среда, особено тук в Народното събрание, освен може би ако това не увеличи шансовете на Зеленски да бъде номиниран, ако не за Нобелова награда за мир, то поне за някакво театрално изпълнение или за „Оскар“.

„България ще бъде един от последните парламенти за изслушването на Зеленски. Не е искана позиция от страна на българското правителство за предоставяне на военна помощ за Украйна“, казаха от ДПС.