Зеленски: Сигналите от преговорите са положителни, но не заглушават експлозиите

0
41
Володимир Зеленски

Руската армия все още имала значителен потенциал да продължи атаките

Сигналите, които идват от руско-украинските преговори в Турция, са положителни, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес. „Те обаче не заглушават експлозиите или руските снаряди“, добави Зеленски във видео, качено в „Телеграм“. По думите му руската армия все още има значителен потенциал да продължи атаките срещу неговата страна и затова Украйна няма намерение да сваля гарда.

„Не трябва да има очаквания преговорите да доведат до отмяна на санкциите срещу Руската федерация. Този въпрос може да бъде обмислен чак след като войната приключи и ние си върнем това, което ни принадлежи“, увери Зеленски.
А посланикът на Украйна в ООН Сергий Кислица заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че „демилитаризацията на Русия е в ход“, предаде Асошиейтед прес.

По думите му руските окупатори са загубили повече от 17 000 военнослужещи, над 1700 бронирани машини и почти 600 танка от началото на инвазията в Украйна. Той каза още, че Русия е загубила и 300 артилерийски системи, 127 самолета и 129 хеликоптера, почти 100 ракетни системи, 54 системи за противовъздушна отбрана и седем кораба.

Кислица заяви, че това е „безпрецедентен удар за Москва, където съветските загуби в Афганистан бледнеят в сравнение“ с тези в Украйна. /БТА/