ПП и ДБ били навити за кабинет на малцинството с втория мандат

0
37
Снимка: 24 часа

Искат изпълнителната власт, а не президентът да назначава шефовете на спецслужбите и главния секретар на МВР

„Продължаваме промяната” предложиха формиране на правителство на малцинството с втория мандат. По време на брифинг Кирил Петков заяви:„Тук сме заедно с ДБ, за да кажем, че не може да се продължава по този начин. Народът очаква план, визия правителство. Имаме готовност, ако вторият мандат дойде при нас, заедно да работим за формирането на правителство на малцинството с ясна визия, стратегия и план. Трябва да има гаранции, че НС е способен да работи в такъв формат”, заяви той. По думите му България „стои в политически вакуум” и сме „ в политическа безизходица” след свалянето на тяхното правителството.

„Последните 30 години България страда от 3 недъга – първо, че част от бизнеса зависи от държавата. Второ – България е с най-голямото неравенство в ЕС, което е стигнало до размери, които ни поставят между Кот д’ИВоар и Малайзия. Това е една от основните причини българите да напускат и да има отказ от участие в обществените процеси. Третото е липсата на справедливост”, обясни Василев. Той добави, че тяхното правителство с ДБ започнало „да оправя и трите недъга”.

„Очевидно е, че страната ни има нужда от управление и такова не изглежда да се формира. Възникна едно мнозинство, но съдържа в себе си, че може да прерасне в коалиция, която да връща страната назад. Тласкането към избори също е сценарий, в който се намираме. Позитивен сценарий е възможен. Пред България стоят задачи, които Кирил и Асен скицираха”, допълни лидерът на ДБ Христо Иванов.

Той заяви своята радост от факта, че колегите му от ПП са осъзнали не само да има правителство сега, но такова, което да има капацитета да отговори на кризите и възможностите и да тласне страната напред – „не само коалиция на реванша, а кабинет на реформите”. Иванов каза, че приема с радост и „съзнание колко ще е трудно. Правителство на малцинството в този НС е най-лошата опция освен избори”. „Важната новина от днес е, че мандатоносителят на втория мандат ПП започва реално да прави усилия да се намери формула на надеждата, че може да има управление, което въпреки трудностите да придвижи страната напред, но може и това да се окаже невъзможно”.

Кирил Петков взе думата, за да скицира, че ще вкарат пакет от законови промени, които биха дали шанс на техните приоритети. Сред по-важните са отхвърляне на промените в ИК, внасяне на предложение за изменение в конституцията за премахване на неограничената власт на главния прокурор, приемане на промени в НПК и ЗСВ за разследване дейността на главния прокурор, внасяне на закона за бюджета при 3% дефицит, приемане на изменения, уреждащи процедурата по избор на председатели на ДАНС, ДАР и главен секретар на МВР, така че изпълнителната власт да ги ръководи и назначава, без намесата на президента, както и законопроект за КПКОНПИ.

Асен Василев каза, че към момента не са търсили подкрепа от други партии. Според него всички предложения за законови промени могли да се приемат до Коледа./Tribune.bg