Торта с образа на паметника на СА разгневи БСП, Свиленски нарече ДБ „новите варвари“

0
193
Георги Свиленски призова депутатите от ДБ да се засрамят. Снимка: БТА

Депутатът показа снимка на тортата от трибуната

В декларация от името на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски нарече депутатите от „Демократи за силна България“ и „Демократична България“ новите варвари на България. Поводът за декларацията са тържества с участието на депутати от двете партии, на които е имало торта с образа на паметника на съветската армия. „Засрамете се, вие сте новите варвари на България“, каза Свиленски, цитиран от БТА.

Той се обърна към Бойко Борисов, като посочи, че с гласовете на ГЕРБ в предходния състав на Общинския съвет в София е станал възможен демонтажът на Паметника на Съветската армия.

Свиленски показа снимките от трибуната на торта с отрязана глава. По думите на Свиленски тези хора от ДБ така се забавляват – така празнуват, това им е най-успешният момент. „Тази торта е поздрав към унищожителите на МОЧА“, каза Свиленски и добави, че тези хора искат да управляват София. Срам и позор за България, срам и позор за българската политика, допълни той.

Нарочно попитах колеги дали са присъствали, те потвърдиха, добави депутатът. Той показа снимки и от другото тържество на ДСБ, където по думите му „доволна демократка реже отново главата на войника. Така празнуват те, това им доставя удоволствие, душевен мир, спокойствие за изпълнен дълг“, констатира Свиленски и попита Атанас Атанасов, лидер на ДСБ, дали не е срамува.

Във всяка една европейска държава този акт щеше да доведе до национални протести и оставки на всички, които са присъствали там. Излезте, извинете се, разкайте си. Когато казахме, че тези действия са варварство, това имахме предвид, г-н Борисов, отбеляза Свиленски.