ПП решават дали да подкрепят кабинет на Мария Габриел във вторник

0
114
Кирил Петков и Асен Василев КАДЪР: БНТ

В началото на седмицата ще заседават и от ДБ

На национален съвет във вторник ПП ще вземат решение дали ще подкрепят кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС и премиер Мария Габриел. В началото на седмицата ще заседава и ръководството на ДСБ.

След като вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова ПП и ДБ да преспят и да помислят, днес съпредседателят на ПП Кирил Петков свика ръководните органи на партията в търсене на вариант за подкрепа на кабинет с премиер Мария Габриел. От „Демократична България“ „Зелените“ съобщиха, че днес коалиционна среща не е имало. По-вероятно е такава да се проведе в началото на седмицата, съобщи БНТ.

Ще смекчи ли позицията си ПП-ДБ след вчерашните разговори с Мария Габриел? Отговор първо трябва да дадат ръководните органи на партиите, а след това и на коалицията.

„По-скоро си мисля, че няма да подкрепим първия мандат, но не залоствам вратата, докато не извървя пътя с всичките – изпълнителния съвет, национален съвет, коалиционен съвет, защото трябва да мислим – голяма е отговорността. Идеята ГЕРБ, БСП, ДПС за следващите 4 години мен лично ме ужасява. Реших преди да залостим вратата и да кажем-твърдо „Не“ 100%, извиквам тези хора, защото знам, че когато 64 човека мислят заедно, винаги е по-умно отколкото 6 човека. Искам да ги събера и да им кажа – дайте да мислим нещо да измислим, което да е различно от „тройна коалиция“ – БСП, ДПС, ГЕРБ“, заяви Кирил Петков, съпредседател на ПП.

Решението да се търси вариант за подкрепа на кабинет „Мария Габриел“ Петков обясни с добрите впечатления от вчерашните консултации с еврокомисарката и допирните точки по няколко основни теми.