Премиерът си изми ръцете с „Булгаргаз“ за високата цена на газа

0
139
Снимка: Нова тв

Според премиера решенията, които старите шефове са взели, са предопределили скока на цените

Кирил Петков обясни, че уволнението на настоящото ръководство на „Булгаргаз“ е било, защото „ние вярваме, и БЕХ вярва, и МЕ вярва, че хората там „не са си изпълнявали тяхната задача по правилния начин“.

„В момента водим разследване и ние сме сигурни, че част от решенията, които те са взели, резултират от високите цени на газа. Част от техните решения, особено на база какъв процент от купуването на газ идва от „Газпром“ и какъв от азерския газ са предопределили голяма част от скока на цените“, заяви той на брифинг в Министерския съвет.

„Службите скоро ще ни дадат ясно разяснения и може би ще повдигнат обвинение, това е в тяхните правомощия (бел. ред. – службите няма как да повдигат обвинения, защото това е в правомощията на прокуратурата). Вярваме, че тези решения, които те са направили са резултирали в голяма степен за високата цена на тока (по-късно му подсказват, че е газът). Ние не можехме да чакаме нито ден, след като видяхме тези факти“, каза категорично министър-председателят.

И се закани: „Ако някой си мисли, че оттук-нататък може да взима грешни решения откъм националния интерес и едновременно с това да товари сметката на крайните потребители, това време свърши“.