При милиарди печалби за държавата от скъпия ток управляващите отказаха да компенсират бизнеса

0
136
Снимка: НС

Парите ги има. Най-големият провал на управлението е в енергетиката, заяви Делян Добрев

Четворната коалиция не одобрява идеята на парламентарната група на ГЕРБ-СДС за компенсаторен механизъм в пълен размер за небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар – за вероизповеданията, общините, социалните структури, образованието и здравеопазването.

Делян Добрев настоя за обезщетения, които да бъдат поети с свръхпечалбата на АЕЦ „Козлодуй“, която само за месец е достигнала 1 млрд. лв.

„Парите ги има. Най-големият провал на управлението е в енергетиката. Цените на основните продукти са по-скъпи заради безбожно скъпия ток и липсата на компенсации за производителите. Колкото и КЗК-та да изпратите, нищо няма да откриете. Дайте да дадем. Хранителните продукти в България са станали по-скъпи от Великобритания. Нищо чудно в следващите месеци инфлацията да стигне 20%“, заяви Добрев.

„Блестяща пропаганда за апокалипсис“, отговори депутатът от БСП Емил Георгиев. „‘Га ядяхте кифтетата, не ревахте, сега няма кифтета и ревете. Ще продължавате да ревете“, заяви той на Добрев.

„Значи за вас не е проблем, че олиото е 8 лв., защото за вас има „кифтета“?“, попита Делян Добрев.

Красимир Вълчев от ГЕРБ разкритикува управляващите, че се инатят, за да прибират парите от енергетиката в бюджета.

„Възраждане“ и ДПС заявиха подкрепа за нуждата от компенсаторен механизъм.

Рамадай Аталай напомни, че нищо че решението е предложено от 3 месеца, идеята е в синхрон с последните насоки на Брюксел

„Съжалявам, че г-н Добрев ни открадна идеята, халал да им е. Управляващите не искате, защото нямате кметове. А вие искате винаги да са свързани с някой – или с Киро, или с Асен, или с Веселата кака, все не мога да ѝ запомня името“, каза Аталай.

Владимир Табутов от ПП се обяви за енергийна ефективност.

„Това е най-безотговорното решение, което предлагате. Ако просто ще даваме компенсации. Ще им кажем – харчете колкото искате, не ограничавайте разходите за еленергия, не предприемайте мерки за енергийна ефективност. За мен това не е далновидно, това е най-лошото решение. По-лошо е само: дайте да ги компенсираме 120%“, заяви той и се позова на предложение на ЕК да се намалят температурите с 1 градус, за да се намали с 12% зависимостта на континента от руски газ.

Росица Кирова от ГЕРБ заяви, че не разбира какво общо има това с компенсациите за тока.

В крайна сметка депутатите не приеха предложението на ГЕРБ-СДС. То беше отхвърлено с 86 „за“, 8 „против“ и „въздържал се“ 105.

„За“ компенсациите бяха ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“.