Все още 590 населени места нямат ток

0
20
ток
Снимка: архив

Най-тежката е пътната обстановка в област Враца

Все още има селища без ток, но ситуацията се подобрява, заяви пред БНТ министърът на енергетиката Румен Радев. По думите му към момента в цялата страна населените места с проблеми в електроснабдяването са около 590. Добави, че се очаква проблемите да бъдат отстранени окончателно в рамките на утрешния ден.

„Имахме екстремна метеорологична обстановка. Обстоятелствата – мокър и обилен снеговалеж за кратък период от време с комбинация от вятър доведоха до изключително много паднали клони и дървета, което повреди мрежата“, допълни енергийният министър.

Той поясни, че на терен работят над 2000 души.

„Разбираем е гневът на хората. Екипите правят всичко възможно. Аварийните екипи бяха дублирани, достъпът до авариралите обекти беше невъзможен, не поради липса на високопроходима техника. Има непосредствена близост до електропроводите на дървета. Нямам как доброволци да отстраняват проблеми по електропреносната и електроразпределителната мрежа. При такъв тип условия трябва да има подкрепа и от останалите служби“, коментира Румен Радев.

За „Електроразпределение Север“ Румен Радев каза, че от 2300 трафопоста, в 1181 все още има проблеми.

На територията на „Електроразпределение Юг“ са установени аварии в 493 трафопоста, към момента останалите повреди са в 17, посочи още енергийният министър.

Най-тежка продължава да бъде ситуацията в област Разград, където е ограничено движението по пътната мрежа за всички моторни превозни средства (МПС). Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков пред Нова телевизия.

Проходими са почти всички старопланински проходи, с изключение на Троянския, който традиционно се характеризира с много силни навявания, каза още регионалният министър и допълни, че е ограничено движението на тежкотоварни автомобили в Котленския проход и от части в прохода Шипка. Има все още ограничено движение по пътни участъци в голяма част, преди всичко от Северна България, коментира Андрей Цеков и уточни, че в Южна България ситуацията е доста по-лека.