Фандъкова: През август обявяваме 1500 свободни места в детските градини в София

0
6
Снимка: архив

7 нови забавачници и 4 училища ще строи столичната община

1500 свободни места за кандидатстване в столичните детски градини ще бъдат обявени през август, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която по-рано инспектира ремонтните дейности на бул. „България“, съобщава БГНЕС.

„След второ класиране останаха около 2800 свободни места. Част от тях са местата, които сме предвидили и запазили за децата с хронични заболявания и децата със специални образователни потребности. Тези места не се заемат в голямата си част. Ние ще запазим достатъчно места, така че, ако има такива деца, да могат да намерят място в детска градина. Ще освободим 1500 места и ще ги обявим през август за всички деца, които кандидатстват в София“, обяви Фандъкова и поясни, че ще внесе доклад за тези нови места в Столичния общински съвет, който се надява да бъде приет от общинските съветници.

На въпрос на БГНЕС дали отпуснатите от правителството 15 милиона лева ще бъдат използвани за строителство на училища и детски градини, или ще се покриват стари заеми за строителство на такива, кметът подчерта, че те ще се използват само и единствено за ново строителство.

„Това са 7 детски градини и 4 училища, чиято обща стойност е 36 млн. лв. За част от тях, за които са готови районните кметове, ще започне веднага строителството. Очаквам да участваме и в програмата на правителството, така че да получим още финансиране“, коментира тя и добави, че ако искаме места в детските градини, не трябва да се спира със строителството им.

„До седмица почваме строежа на нова детска градина за 8 групи в „Манастирски ливади“, в район „Студентски“ до края на месеца, в район „Люлин“ има готовност. В „Красно село“ също подготвят проект. Кметът на район „Връбница“ изкупува терен за строителство на детска градина и е намерил друг, който е подходящ, и ще получи срещу обезщетение“, посочи кметът.

„Район „Витоша“ е готов с две разрешения за строеж. Първото, за което ще кандидатстваме, е за нова сграда на филиал на 116 ДГ в кв. „Павлово“. Тя ще е двуетажна сграда за 4 групи. Другото, за което ще кандидатстваме, е разширение на боянското училище“, посочи той.

От своя страна Йорданка Фандъкова припомни, че с плановете, които имат за тази и следващата година, ще изчерпят терените, които са подходящи по сега действащото законодателство. Ето защо общината поиска промени в наредби на здравното министерство и на регионалното ведомство, които касаят условията и реда за строителство на сгради за детските заведения.

„Идеята е да може да се намали исканото отстояние от 15 м. Това ще даде възможност да се строи за повече деца в много от терените. По изчисления на главния архитект Здравко Здравков в половината от детските градини може да се изградят допълнителни помещения за допълнителни групи“, уточни тя и поясни, че новите предложения вече са качени за обсъждане, което ще продължи 14 дни.