Проф. Ангел Димитров: Македонските историци са подложени на натиск и заплахи, ако променят позицията си за България

0
30
Снимка: МВнР

По думите му 44% от македонците смятат, че най-големият враг на Северна Македония е България

Македонските експерти от Съвместната комисия по историческите въпроси признали, че са подложени на натиск и заплахи, ако променят позицията си за България. Това заяви пред БНТ проф. Ангел Димитров – съпредседател на комисията.

„Това не означава, че те са готови да го правят, но говорим за обществената атмосфера и това подсказва ясно какво се случва в Република Северна Македония“, коментира проф. Димитров.

В дневния ред на последното заседанието на историческата комисия бяха учебниците по история, които засягат периода на Средновековието в България и Република Северна Македония, и евентуалното общо честване на Гоце Делчев.

„Отново нищо не се случи. Това е интересен и важен сигнал за цялостните нагласи, но преди всичко за атмосферата, в която работи нашата комисия на поредната 20-а среща. Спокойно мога да кажа, че там няма готовност за някаква промяна“, каза още проф. Димитров.

Заседанието е проведено във време, когато опозиционната ВМРО-ДПМНЕ отново е поскала референдум, на който да се обсъди или направо отхвърли договорът с България за приятелство и добросъседство, отбеляза проф. Димитров.

По думите му 44% от македонците смятат, че най-големият враг на Северна Македония е България, а най-големият приятел – Сърбия (37,4%).

„Македонците знаят историята само след 1944 година, те нямат реални познания за случилите се събития по-рано. Те знаят за събитията само след 1944 година, което е една голяма пропаганда, за съжаление – антибългарска“, обясни още историкът.