Проф. Ива Христова: До седмици очакваме ръст на заразените с делта варианта на ковид-19

0
64
Проф. Ива Христова

Всичките седем заразени с него работят в една фирма

В близко бъдеще може да се очакват много повече пациенти с делта /индийския/ варианта на COVID-19, обяви на брифинг директорът на Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ проф. Ива Христова.

„Това е очаквано, тъй като е много по-силно инфекциозен и много по-бързо прави епидемични взривове“, допълни тя.

Проф. Христова разясни подробности около новите установени варианти на COVID-19, които са в периода 6-14 юни и всички са изпратени от „Пирогов“.

„Бета вариантът /южноафриканският/ е при чужденец, временно пребиваващ у нас, с много леки симптоми и карантиниран в София. При седемте други проби, принадлежащи към делта варианта, само един от тях е хоспитализиран в „Пирогов“. Останалите шест са с много леки симптоми и са на домашно лечение и под карантина. Четири от пробите са на лица във възрастовата група 30-40, другите четири са на лица от възрастовата група 40-50“, допълни проф. Христова.

„Епидемиологичното проучване тече в момента. Предстои задълбочено изясняване и на връзката между тях и на техните контактни лица“, посочи още директорът на НЦЗПБ. Проф. Христова посочи, че всички са колеги и са служители на „Електротранспорт София“. На този етап обаче тя не даде повече информация какво точно са работили заболелите.

„Да не се отпускаме от това, че случаите намаляват. Възможна е нова вълна посред лято, както например е така във Великобритания“, призна Христова и продължи:

Този делта вариант се разпространява много повече и очакваме доста бързо да нараснат случаите – вероятно до няколко седмици.

Директорът на НЦЗПБ посочи, че това, че някой е болен с индийския вариант, по никакъв начин не променя обичайните мерки срещу коронавируса.