Проф. Кантарджиев би подкрепил проф. Балтов за президент

0
125
Проф. Тодор Кантарджиев Снимка: 24 часа

Той заяви, че е отклонявал покани за политическа кариера

Проф. Тодор Кантарджиев обяви пред БНТ, че е отклонявал „любезните покани за политическа кариера, защото първо съм лекар и второ – лекар не бива да се занимава с политика, защото имаме лошия пример на Ернесто Че Гевара. По-възрастните си спомняме и Салвадор Алиенде – президента на Чили“, обясни консултантът на Столичната община по ваксинационния процес в София.

Той отказа да разкрие кой и за какво го е канил в политиката. Допълни, че би подкрепил проф. Асен Балтов за държавен глава: „С удоволствие бих подкрепил такъв личен избор, тъй като повече от 2 години се познаваме, работихме заедно, преодоляхме трудностите на три вълни от коронавирус.“

Професорът добави, че те са били „залепени политически“: „Лекарите от щаба попаднахме в трагичното положение на момчетата българи, родени в сегашната РСМ, които бяха служили в българската войска. Бяха изпратени в концлагер след войната. Тези от ШЗО просто ги убиха. Мен ме пенсионираха“.

По думите му е лошо, когато няма идеали и „вместо пандемията да обедини, тя беше употребена по-най грозния начин политически“.

„В България е много лесно да подготвиш малка, но много креслива групичка, тролстващи в интернет, и нещата се объркват“, добави той.

Кантарджиев си припомни моментите, когато беше в Националния оперативен щаб за реакция при коронавируса.

„Много спорехме и бяхме упреквани. Не бяхме на едно мнение, но ако през пролетта на 2020 г. бяхме допуснали епидемично разпространение в България, ситуацията щеше да е много по-тежка от тази в Испания и Италия“, каза още проф. Кантарджиев.

Той заяви, че много хора крият болестта си, а всеки с положителен тест трябва да бъде карантиниран.

„Не трябва хората да крият и да чакат да им мине, защото минава на много, но на една част не минава и на 7-8-ия ден състоянието може да се влоши, подаването на кислород става задължително, а по-лошото е, ако се наложи интубация“, смята професорът.