Проф. Кантарджиев: У нас върлува само британската мутация на коронавируса

0
43
Проф. Тодор Кантарджиев Снимка: архив

Няма открит щам, при който ваксините да не действат, казва той

В момента в България се разпространява само британският вариант на коронавируса. „100% само е британският вариант. Това е лошото, когато един вариант е по-лесно заразим, измества другите“, заяви на брифинга на здравните власти директорът на Национален център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Коронавирусът мутира четири пъти по-малко от вируса на спина и осем пъти повече от вируса на грипа. Мутациите са случайни явления, не се предизвикват от други неща, както твърдят някои експерти.

Много важна е едновременната ваксинация на населението на света, за да се избегнат други мутации. ЕС направи всичко възможно страните да започнат по едно и също време ваксинацията. Не искам да се плашите и да се създаде уплах. Няма такъв наложен вариант, в който ваксините не действат“, каза Кантарджиев.

„Слабо действат на южноафриканския, бразилския и индийския щам. Недостатъчната едновременна ваксинация в Индия доведе до новия щам и неговите мутации. Ние в България следим новите мутации. Освен мутации на британския не сме уловили индийски, бразилски, юзжноафрикански. За съжаление в съседни държави, членки на ЕС, има засечени внос на такива случаи“, допълни още той.

„Най-важното е всеки човек, връщащ се от чужбина от територии с такива генетични варианти, да спазва карантинните мерки. Като се върнеш от чужбина, не бързай на другия ден да събираш цялата рода, а изчакай 10 дни“, посъветва професорът.