Тодор Кантарджиев: От пълно здраве грипът те сваля за 2 часа – нямаш сили да се вдигнеш от дивана

0
39
Проф. Тодор Кантарджиев Снимка: 24 часа

По думите му пикът на грипа ще бъде в края на януари или началото на февруари

„От пълно здраве грипът те сваля за 2 часа – нямаш сили да се вдигнеш от дивана. Повишена температура, болки в гърлото, суха, болезнена, непродуктивна кашлица, болки в мускулите и ставите“, обясни пред БНР проф. Тодор Кантарджиев – бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му пикът на грипа ще бъде в края на януари или началото на февруари.

През първата седмица на януари имаме 119 случая на болни от грип на 10 хил. население, т.е. на 100 души в момента боледува 1, посочи той. И обясни, че когато наближава пикът, на 100 души боледуват 10-12. Проф. Кантарджиев очаква плавно увеличаване на случаите. Тази година доминиращият е грип тип А, който много по-лесно се лекува с доказаните антивирусни лекарства, посочи той.

Кантарджиев предупреди, че грипът има много кратък инкубационен период.

По думите му в момента са много и аденовирусите, които засягат горните дихателни пътища и са свързани със зачервяване на очите. След тях са риновирусите, които причиняват кашлица, хрема, болки в гърлото.

В момента Covid много рядко протича тежко, коментира проф. Кантарджиев. По думите му той няма да изчезне, но постепенно ще намалява. Специалистът прогнозира, че през март-април отново ще има повишаване на случаите.

Той отбеляза важността на филтъра на входа в детските градини. В момента най-много боледуват децата до 4-годишна възраст, посочи проф. Кантарджиев.

По думите му в последния месец имаме два пъти по-малко случаи на варицела в сравнение с декември 2022 г. Той препоръча да се сложи ваксина на децата.

Има ли скарлатина, значи, че неправилно се лекуват инфекциите в педиатрията, каза още той.