Проф. Михаил Константинов: Купуването на гласове не зависи от това дали гласувате с хартия, или с машина

0
148
Проф. Михаил Константинов Снимка: БНР

Машините устойчиво намалиха броя на гласуващите. Няма никакво съмнение, твърди математикът

Машините устойчиво намалиха броя на гласуващите. Няма никакво съмнение, че това се дължи на машините. Това каза за БНР математикът проф. Михаил Константинов от Института по математика и механика към БАН.

Когато се гласува с машини и хартия, в секциите, където има и машина, и хартия, по-малко от 30% от гласуващите избират машината. Хората категорично не искат да гласуват с машини у нас. Никъде в Европа, с изключение на Брюксел, няма машинно гласуване“, каза още Михаил Константинов.

Математикът определи като мит тезата за високия брой недействителни гласове при хартиен вот, като даде пример с изборите през 2017 г., когато без машини делът е бил малко над 3%, „абсолютно в европейската норма“. За сравнение в Германия са 2%, допълни той.

„По секциите виждаме хората, които вече са решили да гласуват с машина и те се справят. Не виждаме онези, които се опасяват и не отиват да гласуват. Хората се опасяват да не се изложат. Гласуването е процес, при който има известен стрес. При направена грешка в гласуването с машина вотът е фалшив, макар формално да е валиден. Електоратът на БСП сравнително тежко беше поразен от машинния вот. Те има защо да искат да си върнат гласовете и не става въпрос за теснопартиен интерес. Това са български избиратели“, допълни Михаил Константинов.

„Купуването на гласове не зависи от това дали гласувате с хартия, или с машина. Ние, които гласуваме за разни партии, а после ни лъжат – това не е ли купуване на нашия глас, само че с последваща измама? Ние купуваме фалшива стока. Купуването на гласове е много грозно явление, но купуването на депутати не е ли още по-грозно явление? Зад един депутат стоят 10 000 гласа на избиратели“, заяви Михаил Константинов.