Изтеглиха публично номерата на машините за предстоящите избори

0
59
Снимка: архив

Това се случи в Министерството на електронното управление

Сертифицираха публично машините за предстоящите избори. В присъствието на премиера Димитър Главчев и медии номерата на машините, през които ще бъде извършен процесът, бяха изтеглени.

Целта е да се избегнат скандалите и съмненията около честността на вота. Миналата есен точно този процес доведе до публични скандали и размяна на политически обвинения.

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че публичността на процедурата цели хората да се убедят, че изборите ще бъдат честни.

„Приемайки поста, заявих, че процесът ще бъде открит, прозрачен и публичен. Ще може да се наблюдава от тази зала по всяко време”, заяви Росен Карадимов, министър на иновациите и растежа.

Поканени да присъстват бяха представители на Централната избирателна комисия, на Обществения съвет към ЦИК, както и членове на парламентарно представените партии.

Миналата година забавянето в процеса по удостоверяването беше причината ЦИК да реши да няма машинен вот на първия тур на местните избори. Съответствията на устройствата за машинно гласуване се удостоверяват с решение на МЕУ, Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология.